Πολιτικη & Οικονομια

e-ΕΦΚΑ - Εύβοια: Αναστέλλονται οι εισφορές για τους πυρόπληκτους

Αναλυτικά τι ισχύει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Εύβοια
Φωτιά στην Εύβοια © EUROKINNISSI

e-ΕΦΚΑ: Αναστέλλονται για 6 μήνες οι εισφορές για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

Ο ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της στήριξης, ανακούφισης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αναστέλλει την καταβολή εισφορών.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίζονται οι καθυστερούμενες κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων, εργοδοτών και μη Μισθωτών Ασφαλισμένων, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2021, ανεξαρτήτως αν υπέστη ζημιά η επαγγελματική τους εγκατάσταση.

Ειδικότερα:

Α) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες προβλέπεται:

  • Αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (δηλ 1/8/2021) και έως και 31/1/2022, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
  • Κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων εισφορών και των δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου που συνέβη η φυσική καταστροφή με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, ήτοι με ληκτική ημερομηνία πληρωμής έως 31/07/2021.

Β) Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες προβλέπεται:

  • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες-αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή-χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων, ήτοι 1/8/2021 – 31/1/2022.
  • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές (μετά των προσθέτων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), ήτοι έως 31/7/2021.

Διαδικασία αποπληρωμής:

Οι ανωτέρω εισφορές, εξοφλούνται, κατ΄ επιλογή του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) έως και είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την λήξη του πρώτου μήνα, του επόμενου της λήξης της εξάμηνης αναστολής, ήτοι έως 28/02/2022, ενώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ. Όσον αφορά στις εκπρόθεσμες δόσεις, αυτές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας:

Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που υπάγονται στις ανωτέρω ρυθμίσεις, θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμερα ως τηρούντα ενεργή ρύθμιση οφειλών και τους χορηγείται ΑΑΕ διάρκειας δύο (2) μηνών τόσο κατά το διάστημα της αναστολής, όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προαναφερόμενων όρων.

Τέλος, στις περιπτώσεις που ασφαλισμένοι των ως άνω πυρόπληκτων περιοχών έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών δύνανται να μην προβούν στην πληρωμή τους -χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις- κάνοντας χρήση των ανωτέρω ευεργετικών διατάξεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ