- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τρία μέτρα που συγκρατούν τις τιμές
Τι ισχύει με τις κιλοβατώρες, την επιδότηση ανά νοικοκυριό και την έκπτωση στο τιμολόγιο
Λογαριασμοί ρεύματος και τρία μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που διευκρίνισαν τι ισχύει με την επιδότηση στην κιλοβατώρα.
Διευκρινίσεις για τα μέτρα που συγκρατούν τις τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έδωσαν παράγοντες της αγοράς. Ειδικότερα, τρία μέτρα συνθέτουν τη δέσμη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην αύξηση τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι το κράτος θα καλύπτει το 80% της αύξησης του ρεύματος.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές στους λογαριασμούς
Όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
- Το πρώτο μέτρο είναι η επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
- Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής.
- Το τρίτο μέτρο αφορά τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33%-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση η πίεση θα είναι μικρότερη.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα μέτρα ισχύουν για τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί, τότε τα μέτρα τους λογαριασμούς ρεύματος θα παραταθούν.
Σε κάθε περίπτωση, «θωρακισμένοι» έναντι των όποιων ανατιμήσεων είναι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περισσότεροι από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Πώς αλλάζει η αεράμυνα της χώρας, ποιες είναι οι ζώνες προστασίας
Πενήντα χρόνια από τη φιλοαραβική στροφή της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας
Η απάντηση στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ
«Εδώ και 1 χρόνο ακούμε για το κόμμα Σαμαρά, κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.