Πολιτικη & Οικονομια

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τρία μέτρα που συγκρατούν τις τιμές

Τι ισχύει με τις κιλοβατώρες, την επιδότηση ανά νοικοκυριό και την έκπτωση στο τιμολόγιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λογαριασμός ρεύματος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Διευκρινίσεις για τα μέτρα συγκράτησης των τιμών στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Λογαριασμός ρεύματος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Διευκρινίσεις για τα μέτρα συγκράτησης των τιμών στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Λογαριασμοί ρεύματος και τρία μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που διευκρίνισαν τι ισχύει με την επιδότηση στην κιλοβατώρα.

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που συγκρατούν τις τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έδωσαν παράγοντες της αγοράς. Ειδικότερα, τρία μέτρα συνθέτουν τη δέσμη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην αύξηση τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι το κράτος θα καλύπτει το 80% της αύξησης του ρεύματος.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές στους λογαριασμούς

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

  • Το πρώτο μέτρο είναι η επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
  • Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής.
  • Το τρίτο μέτρο αφορά τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33%-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση η πίεση θα είναι μικρότερη.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα μέτρα ισχύουν για τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί, τότε τα μέτρα τους λογαριασμούς ρεύματος θα παραταθούν.

Σε κάθε περίπτωση, «θωρακισμένοι» έναντι των όποιων ανατιμήσεων είναι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περισσότεροι από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ