Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί είναι σημαντικό το Athens Pride

Oι ΠΑΝΚΣ στην παρέλαση Υπερηφάνειας της Αθήνας

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το Athens Pride 2021 - Άτομα που παρελαύνουν κρατώντας πανό

Ο Οδυσσέας Βλαχονικολός, υπεύθυνος των ΠΑΝΚΣ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γράφει με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Athens Pride. ,

Το Σάββατο παρεβρεθήκαμε ως Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών μαζί με φίλους στη καθιερωμένη παρέλαση Υπερηφάνειας στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομιμοποιηθεί, ενώ η αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη κοινωνία είναι ανυπόφορη εώς και θανατηφόρα.

Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ομοφοβία στην Ελλάδα, επισημαίνονται 5 παράγοντες:

  1. Η «ανδροπρεπής» και ομοφοβική συμπεριφορά των πολιτικών.
  2. Η αρνητική παρουσίαση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  3. Ο ρόλος της αστυνομίας στη κακοδιαχείριση περιστατικών επίθεσης σε ΛΟΑΤ+ άτομα
  4. Η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία
  5. Η άρνηση των κυβερνήσεων στα αιτήματα των ΛΟΑΤ+ για σχετική νομοθεσία.

Σχόλια που δεν μπορούν να ξεχαστούν, όπως αυτό του Πάνου Καμμένου, πρώην ΥΠΕΘΑ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τον Γιώργο Αμυρά μέσα στη Βουλή «νυφούλα», ή του Γεράσιμου Γιακουμάτου, βουλευτή ΝΔ, ο οποίος ανέφερε πως «η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική αρρώστια».

Σε δημοσκόπηση της διαΝΕΟσις το 2017, το 72% των Ελλήνων απάντησε πως δεν στηρίζει την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, βλέπουμε μία συνεχή ομοφοβική στάση της κοινωνίας απέναντι στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, όπως είδαμε τη πρόσφατη επιστολή των «160 προσωπικοτήτων» που αντιτίθενται στη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Αντιθέτως, εμείς θεωρούμε αναπόσπαστο στοιχείο μιας φιλελεύθερης κοινωνίας τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ατόμων. Σύμφωνα με τον Τζον Λοκ, η ελευθερία είναι ένα χαρακτηριστικό της φύσης του ανθρώπου ως κοινωνικού όντος.

Η πίστη στην υπέρτατη σπουδαιότητα του ατόμου οδηγεί στην προσήλωση στην ατομική ελευθερία, δηλαδή την ενοποιητική αρχή ολόκληρης της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Κάθε άτομο πρέπει να έχει την ελευθερία να πράττει και να καθορίζει τη ζωή του όπως εκείνο επιθυμεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, κάθε φιλελεύθερο άτομο στηρίζει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, καθώς και της τεκνοθεσίας μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Γιατί είναι απλά ζήτημα ελευθερίας.

Οδυσσέας Βλαχονικολός, υπεύθυνος Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ