Πολιτικη & Οικονομια

ΔΕΔΔΗΕ: Ικανοποίηση κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση - Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ

Προσφορά 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών - Ποια είναι η εταιρεία από την Αυστραλία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΕΗ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Προσφορά ρεκόρ 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΗ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Προσφορά ρεκόρ 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσφορά των 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών, έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική κόντρα ξέσπασε για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το ποσό που έφθασε η προσφορά για το 49% των μετοχών. Ειδικότερα, στα 2,1 δισ. ευρώ έφθασε το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Την προσφορά στον διαγωνισμό έκανε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA).

«Τα νοικοκυριά θα βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να πληρώνουν το ρεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεπουλάει τον ΔΕΔΔΗΕ και φτωχοποιεί την κοινωνία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ: «Η κυβέρνηση και τα στελέχη της πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ σε Αυστραλιανή εταιρεία. Όταν σε λίγο τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τότε να δούμε ποιος θα πανηγυρίζει και ποιος θα κλαίει».

«Η ιδιωτικοποίηση δικτύων και υποδομών που έχουν φτιαχτεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και αποτελούν περιουσία του λαού μας, στη πραγματικότητα, και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και για τα νοικοκυριά αλλά και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές» αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

«Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ακολουθεί το μοντέλο τριτοκοσμικών κρατών και τα ξεπουλά όλα. Μόνο που οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα αρχίσουν πολύ σύντομα να γίνονται εμφανείς στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων. Σύντομα θα πάρει τον λογαριασμό που της αξίζει από την ελληνική κοινωνία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κώστας Σκρέκας - ΔΕΔΔΗΕ: «Το υψηλότερο τίμημα για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας»

«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας» επεσήμανε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε δήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Το προσφερόμενο τίμημα, προσθέτει, καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς.

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσφορά ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ
Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσφορά ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

» Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Κωστής Χατζηδάκης για ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ: «Πολύ σπουδαίο νέο»

Από τη μεριά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρώην Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά:

«Είναι πολύ σπουδαίο νέο αυτό που έγινε σήμερα με τον ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ΧΩΡΙΣ το management.

» Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτήν την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά από πέρυσι το καλοκαίρι, δέχθηκα τις γνωστές επιθέσεις που δέχομαι εδώ και χρόνια στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα: "Νεοφιλελεύθερος, αυτός που τα ξεπουλάει όλα κτλ".

Κωστής Χατζηδάκης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σπουδαίο νέο την προσφορά - ρεκόρ για τον ΔΕΔΔΗΕ και την ιδιωτικοποίησή του
Κωστής Χατζηδάκης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σπουδαίο νέο την προσφορά - ρεκόρ για τον ΔΕΔΔΗΕ και την ιδιωτικοποίησή του © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

» Αυτοί που αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία που έχει για τη ρευστότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τους τη νοοτροπία η συμμετοχή μεγάλων και αξιόπιστων επενδυτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Νιώθω σήμερα δικαιωμένος για αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ιδιαίτερα στον Γιώργο Στάσση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Τάσο Μάνο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ».

Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ το τίμημα για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ - Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η ΔΕΗ, το τίμημα για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, διαμορφώθηκε σε 2,116 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 804 εκατ. αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος (Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν 50-50 για επενδύσεις και για μείωση του χρέους της επιχείρησης, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 3,2 δισ. ευρώ.

«Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

» Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος, ύψους 804 εκατ. ευρώ.

» Η προσφορά παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.