- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠτΔ: Το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου Τάγματος Τιμής στον Μενέντεζ
«Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ», είπε σε χθεσινή του ομιλία ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου Τάγματος Τιμής στον Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, απένειμε πριν λίγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η απονομή του Παρασήμου στον Αμερικανό γερουσιαστή, έγινε για τη συνεισφορά του στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ και την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μενέντεζ: Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», υπογράμμισε τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της και αποτελεί ένα ιδανικό εταίρο για τις ΗΠΑ.
Ο κ. Μενέντεζ ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την πρόεδρό της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για την πρόσκληση που του έκαναν να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
O κ. Μενέντεζ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εκφράζοντας την συμπαράσταση του στις οικογένειες των αμερικανών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων σοφών για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενέπνευσε τους πρωτεργάτες της αμερικανικής επανάστασης να προχωρήσουν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Ο αγώνας της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της κέρδισε τον θαυμασμό των αμερικανών που παρακολουθούσαν τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων δήλωσε ο κ. Μενέντεζ σημειώνοντας ότι ο συγγραφέας της αμερικανικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας, Τόμας Τζέφερσον, απέστειλε επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Επιπρόσθετα ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και σε αμερικανούς φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην επικράτηση της ελευθερίας. « Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ένα πραγματικό παράδειγμα της ιστορίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ και χαίρομαι που αυτοί οι αμερικάνοι μπόρεσαν να παίξουν ένα μικρό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά προθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.
Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο γένος μάχεται απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία όλου του κόσμου. Παράλληλα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή που έχει καταστρέψει ολόκληρες κοινότητες και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ Μενέντεζ, η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κοινά ιδανικά όπως η δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα, ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και που έφεραν ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται από νέες δυνάμεις που υποσκάπτουν αυτές τις άξιες. Οι νέες αυτές δυνάμεις είναι η Κίνα και η Ρωσία όπως τόνισε ο κ. Μενέντεζ.
Ο κ. Μενέντεζ αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι ελπίζει ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος ο όποιος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ όμως «… δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις. Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο. Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή τη συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων.»
Στη συνέχεια ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες». Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο , σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων έφθασε στο νησί για επιτήρηση Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.