Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης-Φωτιές: Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις οικισμών

«Το κράτος οφείλει να έχει εικόνα που κατευθύνεται η φωτιά και να κάνει προληπτικές εκκενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σe συνέντευξη Τύπου
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντησή του για το μέτρο των εκκενώσεων οικισμών στις τελευταίες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

«Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

«Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητό από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Όταν αναλάβαμε συζητήσαμε με τις αρχές και αποφασίσαμε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός εκκενώσεων, όπως το 112. Άλλες χώρες δεν έχουν τόσο προηγμένο σύστημα. Είδατε τη συζήτηση που γίνεται για τις εκκενώσεις μετά τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία», είπε ερωτηθείς για τις εκκενώσεις οικισμών και τα σχόλια που ακούστηκαν ή γράφτηκαν για τις προληπτικές εκκενώσεις που έγιναν. «Κάποιοι παρέμειναν και βοήθησαν παρά τις εκκενώσεις. Το κράτος οφείλει να έχει εικόνα που κατευθύνεται η φωτιά και να κάνει προληπτικές εκκενώσεις. Άρα μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή; Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί συλλογική κατάκτηση της χώρας. Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα εναέρια μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα αποτελεσματικά. Προβλέπεται νέα σημαντική ενίσχυση του στόλου μας με νέα καναντέρ». 

Δημιουργείται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία της ΕΜΟΔΕ, της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), η οποία, όπως είπε, θα στελεχωθεί από έμπειρα παλαιά στελέχη της Πυροσβεστικής. Η δημιουργία της Μονάδας θα γίνει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με ορίζοντα την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέλη της θα μπορούν να μπαίνουν στο δάσος και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο. «Μπορεί να ζητήσουμε και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από άλλες χώρες. Ίσως προχωρήσουμε και σε προσλήψεις. Θα θέλαμε να αποτελείται από 500 άτομα». 

 

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ