- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Επαμεινώνδας Κορώνης γράφει για την ανάγκη ανανέωσης των αριστερών πολιτικών παρατάξεων στην Ελλάδα.
Γράφει ο Επαμεινώνδας Κορώνης*
Το τελευταίο διάστημα ο κύριος Τσίπρας έχει παρέμβει πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο. Από τις κατηγορίες που εκτόξευσε στην Μύκονο και τις προτάσεις για τους κατώτατους μισθούς μέχρι την υπόσχεση ότι οι κομμένοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα φοιτήσουν αναδρομικά, επικρατεί άκρατος παραλογισμός.
Δεν είμαι καθόλου γνώστης των εσωκομματικών ισορροπιών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ξέρω αν ο Σκουρλέτης κέρδισε τις συμπάθειες των Προεδρικών ή αν ο Παππάς επανέρχεται στο προσκήνιο και τι ρόλο θα παίξει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Ούτε τι επιδιώκει το ΚΚΕ και η ακροαριστερά στο έτος 2021. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι εντός της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία ορθολογικών και προβληματισμένων αριστερών που είναι δυσαρεστημένοι.
Αυτοί οι διακριτικοί και διαχρονικοί επικριτές της δεξιάς και του φιλελευθερισμού δεν είναι φανατισμένοι, δεν τους αρέσει η ακραία ρητορική του Τσίπρα και αποδοκιμάζουν τον γραφικό λαϊκισμό του Πολάκη. Είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 μια ελπίδα ανανέωσης και προδόθηκαν από την ναρκισσιστική και ανερμάτιστη στρατηγική του. Δεν το παραδέχονται πάντοτε ανοιχτά αλλά τους ενοχλεί η έλλειψη στοιχειώδους ορθολογισμού και ουσίας στον σύγχρονο πολιτικό λόγο των αριστερών κομμάτων. Η ιδεολογική μανιέρα του Περισσού. Η καμαρίλα και το σκιώδες γραφείο του Τσίπρα.
Οι σκεπτόμενοι αριστεροί θυμώνουν με τις αδυναμίες του καπιταλισμού. Έχουν τα δίκια τους. Οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο οξύνονται, οι οικονομικές κρίσεις είναι συχνές, τα κράτη αδυνατούν να βρουν τις σωστές ισορροπίες μεταξύ εξυγίανσης και κοινωνικού κράτους. Δεν εγκρίνουν τις σφιχτές πολιτικές για την Υγεία και την Παιδεία. Δεν τους αρέσει το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αλλά δεν θέλουν και επιστροφή σε σωματειακές αντιδράσεις που δεν έχουν θέση στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Υποστηρίζουν τις πολιτικές για το περιβάλλον και καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να ντε και καλά να κατεδαφίσουμε τα αιολικά πάρκα.
Η εκπροσώπηση και ενδυνάμωση αυτής της μετριοπαθούς, όχι αναγκαστικά λιγότερο μαχητικής, και σκεπτόμενης Αριστεράς είναι περισσότερο απαραίτητη όσο ποτέ. Αν όχι για να αναχαιτιστεί ο φτηνός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, για να οικοδομηθεί μια μηχανή παραγωγής πολιτικής σκέψης. Πολύ περισσότερο για να εμπλουτιστεί ο δημόσιος διάλογος αλλά και για να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά και της φιλελεύθερης πολιτικής πρότασης. Σε χώρες που η σοσιαλδημοκρατία και η αριστερά παρακμάζουν έχουν ατονήσει και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία.
Με την Αριστερά μπλεγμένη στα δίχτυα της φτηνής αντιπαράθεσης, του λαϊκισμού και της ντεμοντέ παροχολογίας δεν θα πάει μπροστά ούτε αυτή, ούτε η Φιλελεύθερη Δεξιά, ούτε η χώρα. Η ανάγκη για μια ανανέωση των αριστερών πολιτικών παρατάξεων και συσχετισμών είναι εμφανής και σηματοδοτεί και την ανάγκη για αλλαγή πολιτικών ή ενδοκομματικών συσχετισμών.
Διαφορετικά η Νέα Δημοκρατία θα ζητά ψήφο για να μην επανέλθει ο οδοστρωτήρας ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά την υποστήριξη των αριστερών για να μην συνεχιστεί η Δεξιά λαίλαπα. Αξίζουμε όλοι μας κάτι καλύτερο.
* Ο Επαμεινώνδας Κορώνης είναι Καθηγητής Ηγεσίας στο Hult International Business School και στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.