Πολιτικη & Οικονομια

Νέο σχολείο: Αντιπαράθεση Υπουργείου-Αντιπολίτευσης για το ν/σ

Στην Ολομέλεια στις 27 Ιουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Νομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο: Η στάση της Αντιπολίτευσης και οι ενστάσεις κατά τη συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται σε λίγες ημέρες, στις 27 Ιουλίου να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του, ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν και ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελείται από τις τρεις πυλώνες που είναι, η ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων και των δομών εκπαίδευσης και η θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την τοποθέτησή της, τη στιγμή που η Αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές πρακτικές απαξίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εκπαιδευτικών.

Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, όσο και οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως εργαλείο στιγματισμού και τιμωρίας των εκπαιδευτικών, ενώ άσκησαν κριτική για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια με την κ. Αναγνωστοπούλου να αναφέρει ότι «η ΝΔ επιβεβαιώνει την αλλεργία της στα λαϊκά στρώματα, αφήνοντας εκτός χιλιάδες μαθητές» και την κ. Τζούφη να επισημαίνει ότι «είναι προμελετημένο «έγκλημα» ο αποκλεισμός χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί εκπαιδευτική πολιτική με ιδεοληπτικές εμμονές που δεν εκσυγχρονίζει ούτε εκδημοκρατίζει τις δομές της εκπαίδευσης. Αντίθετα, προκαλεί εντάσεις και τριβές στην εκπαιδευτική κοινότητα», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιδιώκει την αναβάθμιση της παιδείας, αντίθετα, βάζετε πολλαπλούς ταξικούς φραγμούς στο όνομα της ποιότητας της εκπαίδευσης».

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια της ΕΛ.ΛΥ, Σοφία Ασημακοπούλου, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «προσπάθεια ωραιοποίησης του νομοσχεδίου το οποίο όπως είπε, δεν διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση, ούτε την αμεροληψία και τη διαφάνεια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί ερήμην των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους» ενώ τόνισε ότι «το σύστημα αξιολόγησης, συμπληρώνει με συνέπεια το ιεραρχικό αυταρχικό μοντέλο, του νομοσχεδίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ