Πολιτικη & Οικονομια

Είμαστε περισσότεροι. Και κάθε μέρα γινόμαστε πιο πολλοί

Οι εμβολιασμένοι, οι άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται την επιστημονική κοινότητα και όχι το περιθώριό της, είναι οι περισσότεροι

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι όπου συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού την Τρίτη
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σχόλιο για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 παρά τις πολλές απόπειρες σαμποτάζ.

Είναι λογικό να ξοδεύουμε λέξεις και χρόνο για τους αντιεμβολιαστές, τους ανεμβολίαστους, τους ψεκασμένους, τους φοβιτσιάρηδες, τους αφελείς, τους παραπλανημένους και όλους όσους παρασύρουν και εκμεταλλεύονται οι ηγέτες του αντιεμβολιαστικού «κινήματος». Μια πανδημία έχει νεκρούς, έχει βαριά ασθενείς, έχεις ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα μήνες μετά την εκδήλωση της ασθένειας, έχει κλειστές επιχειρήσεις, έχει επιχειρηματίες που πασχίζουν να σωθούν, έχει πολύ θάνατο και πολύ πόνο. Μόνο που τώρα, χάρη στην επιστήμη, ο θάνατος και ο πόνος θα μπορούσαν να μειωθούν στο ελάχιστο. Αρκεί όλοι οι συμπολίτες να εμβολιάζονταν. Συνεπώς η διαρκής ενασχόληση με τους αντιεμβολιαστές και κυρίως όσους επικίνδυνους τους παρασύρουν στη συχνά αυτοκτονική και πάντα αντικοινωνική στάση τους, είναι αναπόφευκτη (εκτός φυσικά αν για κάποιον είναι το ίδιο είτε πεθάνουν 10 είτε πεθάνουν 10.000).

Στην αναπόφευκτη αυτή ενασχόληση όμως, συχνά ξεχνάμε κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ: οι εμβολιασμένοι, οι άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν, οι άνθρωποι που εμπιστεύονται την επιστημονική κοινότητα και όχι το περιθώριό της, είναι οι περισσότεροι. Οι στοιχειωδώς λογικοί, αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι δικαιώματα και υποχρεώσεις πάνε αγκαλίτσα, όσοι καταλαβαίνουν ότι όπου κυριαρχεί το «εγώ έτσι γουστάρω κι άμα σ' αρέσει» δεν υπάρχει κοινωνία, αυτοί που καταλαβαίνουν ότι είναι παλαβομάρα να εμπιστευτείς έναν-δύο γραφικούς και όχι το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, είναι οι περισσότεροι.

Είμαστε οι περισσότεροι. Και κάθε μέρα γινόμαστε πιο πολλοί.

Ήδη και παρά τις πολλές απόπειρες σαμποτάζ από τις πιο πιθανές και απίθανες πλευρές, οι συμπολίτες που, είτε χωρίς κανέναν δισταγμό είτε διστακτικά, εμπιστεύτηκαν το εμβόλιο, χτες ήταν 5.332.580, σήμερα θα είναι κατά πολλές χιλιάδες περισσότεροι, αύριο ακόμα πιο πολλοί κ.ο.κ.

5.332.580 από τα περίπου 8.000.000 συμπολιτών στους οποίους διατίθεται το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει πως, χωρίς να υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες ραντεβού, έχει ήδη εμβολιαστεί το 66,6% (ναι, έχει πλάκα, αλλά το νούμερο αλλάζει διαρκώς προς τα πάνω) των συμπολιτών που έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού. Σκεφτείτε και ότι κοντά μισό εκατομμύριο συμπολίτες έχουν προσβληθεί από τον ιό, σκεφτείτε ότι πολλοί από αυτούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί θα το κάνουν σύντομα και θα διαπιστώσετε πόσο λιγότεροι είναι οι πραγματικοί αρνητές του εμβολίου, της επιστήμης, της λογικής, της κοινωνίας.

Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει με τους φοβισμένους ή τους σκοταδιστές (αν και συνήθως οι σκοταδιστές είναι ταυτοχρόνως και πολύ φοβισμένοι καθώς τρέμουν κάθε εξέλιξη), είναι πολύ πιο φανατισμένοι και άρα πολύ πιο φωνακλάδες. Κάνουν την παρουσία τους πολύ πιο αισθητή από όσο δικαιολογεί ο αριθμός τους, ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής εκτόνωσης που είναι ο προνομιακός χώρος κάθε φανατισμένου φωνακλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να ξεγελιόμαστε και να τους νομίζουμε πολύ περισσότερους από όσοι στην πραγματικότητα είναι.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, είμαστε περισσότεροι. Πολύ περισσότεροι. Ο κόσμος δεν είναι κυρίως μια ζούγκλα γραφικών ή φοβισμένων ή αντικοινωνικών (ή και τα τρία μαζί), αλλά μια κοινωνία ανθρώπων που έχουν ένα μίνιμουμ λογικής. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αλλά μόνο να προσέχουμε και να προφυλασσόμαστε. Να τηρούμε και να απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων που προστατεύουν τους πολλούς που γίνονται όλο και περισσότεροι από τους λίγους που γίνονται όλο και λιγότεροι. Και μπράβο μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ