Πολιτικη & Οικονομια

Γαλατάσαραϊ: Το «όχι» Χαρδαλιά, τα rapid tests και οι αντιδράσεις

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας μετά την ακύρωση του φιλικού του Ολυμπιακού

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
galatasarai.jpg
© Galatasaray SK Twitter

«Η αποστολή της Γαλατασαράι είπαν όχι σε rapid test και δεν τους επέτρεψα την είσοδο», διευκρινίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Απάντηση για το τι συνέβη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αποστολή της ομάδας της Γαλατασαράι και τα τεστ για τον κορωνοϊό, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η Γαλατασαράι θα αντιμετώπιζε σε φιλική αναμέτρηση τον Ολυμπιακό επί ελληνικού εδάφους, δεν πέρασε όμως τον έλεγχο στο αεροδρόμιο και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» © Galatasaray Twitter

Η ανακοίνωση - απάντηση Χαρδαλιά για τη Γαλατασαράι 

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» © Galatasaray Twitter

Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι

Νωρίτερα η Γαλατασαράι ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Ο πρόεδρος της Γαλατά Μπουράκ Ελμάς με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «A Spor» χαρακτήρισε πολιτικό το γεγονός κι αναφέρθηκε και στον Ολυμπιακό. «Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης η διοίκηση του συλλόγου πήρε την απόφαση της άμεσης επιστροφής. Απαιτούμε μία δημόσια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους επισήμους αξιωματούχους της χώρας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ο Μπουράκ Έλμας μίλησε στον A Spor. Η πλευρά του Ολυμπιακού δήλωσε ότι βρίσκεται σε αμηχανία».

Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» © Galatasaray Twitter

Αντιδράσεις από Τσαβούσογλου και Κασάπογλου

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, πήρε θέση για όσα συνέβησαν στο «Ελ. Βενιζέλος» με την αποστολή της Γαλατασαράι, καταδικάζοντας τη στάση των ελληνικών Αρχών:

«Σχετικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι, που ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικό ματς, μίλησα με τους προέδρους, Μπουράκ Ελμάς και Φατίχ Χόκα, στο τηλέφωνο και τους είπα ότι είμαι μαζί τους. Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά».

Το ίδιο έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Η θέση της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Αμεση ήταν η αντίδραση και της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Παρά το γεγονός ότι η αποστολή της Γαλατασαράι εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, η συμπεριφορά που αντιμετώπισε μετά την προσγείωση στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού, και δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τη Γαλατασαράι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν δεκτά τα μοριακά τεστ των μελών της αποστολής της Γαλατασαράϊ. Μετά από περίπου δύο ώρες που έμεινε στο αεροδρόμιο, η τουρκική ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας, μάλιστα, συγγνώμη» από την Αθήνα.

Εμπλοκή με την άφιξη της Γαλατασαραϊ στην Αθήνα ΕΡΤ 12/7/2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά
Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά

«Η Ευρώπη σε πολλά σταυροδρόμια, παλεύει με τους δαίμονες και τις αντιφάσεις της. Η Ελλάδα, πάλι, είναι πιο ξέγνοιαστη. Αντί να πάει να ψηφίσει, πάει για μπάνιο. Αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι»

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.