- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ολυμπιακός-Γαλατάσαραϊ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τα χθεσινά γεγονότα
Ολυμπιακός - Γαλατάσαραϊ: Στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ο Έλληνας πρέσβης για το ζήτημα με τα test στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τον Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μετά το περιστατικό με την άρνηση εισόδου σε παίκτες της Γαλατασαράι στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ πριν από λίγο.
Από την μεριά της, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Ελλάδας απέναντι στην ομάδα της Γαλατασαράι που επέστρεψε στην Τουρκία από το Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την άρνησή της να υποβληθεί σε rapid test ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Türk bayrağını büyük gururla formasında taşıyan, Avrupa'da Türkiye'yi defalarca temsil eden Galatasarayımıza yapılan küstah davranışlardan kareler 📸 pic.twitter.com/cs3J2MeZxF
— Galatasaray SK (@GalatasaraySK) July 12, 2021
Σημειώνεται ότι ο προπονητής της Γαλατασαράι, Φατίχ Τερίμ, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα όσα συνέβησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την αποστολή της τουρκικής ομάδας που ταξίδεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό αλλά επέστρεψε πίσω μιας και οι ελληνικές αρχές δεν δέχτηκαν τα τεστ που προσκόμισαν.
Ο Τούρκος προπονητής υποστήριξε πως η ομάδα είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ έκανε λόγο για τουρίστες που μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς να κάνουν και εκείνοι το ίδιο.
Παρόλα αυτά, ο έμπειρος τεχνικός τόνισε πως η ομάδα θα έρθει ξανά στην Ελλάδα στο μέλλον, παρότι η συμπεριφορά που έτυχε δεν ήταν φιλική σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Το χρονικό της υπόθεσης με τα rapid test
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν η τουρκική αποστολή προσγειώθηκε κανονικά χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η έξοδος από το αεροδρόμιο, καθώς τα μέλη της αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test.
Οι Τούρκοι αποφάσισαν να αναχωρήσουν ξανά για την Κωνσταντινούπολη, με το ζήτημα να παίρνει άλλες διαστάσεις και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να δηλώνει πως «εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».
Μάλιστα, για το συμβάν, όπως μετέδωσε το TRThaber, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε μέσω Twitter το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής πλευράς.
Bugün @GalatasaraySK Futbol Takımımızın Yunanistan’da karşılaşmış olduğu iyi niyetten ve centilmenlikten uzak muamele kabul edilemez.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) July 12, 2021
Tüm takımlarımızın her zaman yanındayız!
Το «όχι» του Χαρδαλιά στη Γαλατασαράι
Απάντηση στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι η Γαλατασαράι αρνήθηκε να υποβληθεί σε πρόσθετους ελέγχους rapid test, όπως αναφέρει η ΚΥΑ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα. Η αποστολή της Γαλατασαράι αντέδρασε έντονα, αρνήθηκε να υποβληθούν σε νέους ελέγχους τα μέλη της και αφού επικοινώνησε με την πρεσβεία της Τουρκίας, την κυβέρνηση και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ύστερα από αναμονή δύο ωρών, αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
Αναλυτικά:
«Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».
Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι
Νωρίτερα η Γαλατασαράι ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.
Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».
Ο πρόεδρος της Γαλατά Μπουράκ Ελμάς με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «A Spor» χαρακτήρισε πολιτικό το γεγονός κι αναφέρθηκε και στον Ολυμπιακό. «Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης η διοίκηση του συλλόγου πήρε την απόφαση της άμεσης επιστροφής. Απαιτούμε μία δημόσια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους επισήμους αξιωματούχους της χώρας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ο Μπουράκ Έλμας μίλησε στον A Spor. Η πλευρά του Ολυμπιακού δήλωσε ότι βρίσκεται σε αμηχανία».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.