Πολιτικη & Οικονομια

Εθνική Επιτροπή Αμφισβήτησης της Ασφάλειας των Εμβολιασμών

Η σύσταση που έσπειρε την αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολιασμών και έριξε κάρβουνο στις ατμομηχανές των ψεκασμένων

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικονογράφηση που απεικονίζει νοσηλευτή να επιτίθεται με εμβόλιο στον κορωνοϊό

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο AstraZeneca.

Δεν ξέρω από πού περίμεναν βοήθεια οι ψεκασμένοι αντιεμβολιαστές συμπολίτες (από τους ΕΛ, τους Q ή τον ίδιο τον παγκόσμιο ηγέτη τους τον Ντόναλντ τον Τραμπ) αλλά η βοήθεια στην προσπάθειά τους να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες να μην εμβολιαστούν τελικά ήρθε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία με μια μικρή ανακοίνωση-σύσταση κατάφερε ό,τι δεκάδες ψεκασμένοι παλεύουν εδώ και μήνες: να δημιουργήσει πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Πώς τα κατάφερε; Ανακοινώνοντας κάτι μάλλον απλό με τρόπο που δείχνει ότι τα μέλη της είναι απολύτως ανίκανα να αντιληφθούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στο ακροατήριό τους αυτά που για τους ίδιους πιθανόν να είναι απλά και απολύτως ανήμπορα να τα πουν χωρίς να προκαλέσουν πανικό.

Ποιο ήταν το απλό που είπε η επιτροπή; Ότι, παρόλο που τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αξιολόγηση για το Άστρα Ζένεκα (είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο), η επάρκεια σε όλα τα εμβόλια, η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την (ήδη γνωστή) απειροελάχιστη πιθανότητα θρόμβωσης, καλό είναι να οδηγήσει τους ανθρώπους κάτω των 65 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ να προτίμησουν κάποιο άλλο εμβόλιο. Το Άστρα Ζένεκα παραμένει ασφαλές (με τις γνωστές απειροελάχιστες εξαιρέσεις) και πολύ, πολύ, πολύ προτιμότερο από το καθόλου εμβόλιο.

Τίποτα το περίεργο ή το παράλογο σε αυτό. Όταν δεν έχεις όποιο εμβόλιο θέλεις, κάνεις αυτό που μπορείς γιατί έτσι είσαι πιο ασφαλής. Όταν έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις, λογικό είναι από αυτό που έχει πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών π.χ. 10 στο 1.000.000 να προτιμήσεις αυτό που η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών είναι 5 στο 1.000.000. Και στα δύο η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών είναι απειροελάχιστη αλλά αφού έχεις επιλογή, γιατί να μην διαλέξεις τη μικρότερη δυνατή;

Αντί γι αυτά τα λογικά, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση και η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε, μεταφράστηκε στο εξής μήνυμα: «το Άστρα Ζένεκα δεν είναι ασφαλές, έβαλαν τις ζωές μας σε κίνδυνο και τώρα μας το λένε και ποιος ξέρει τι άλλο μας κρύβουν ακόμα, αχ είχε δίκιο ο Αλέκσης που έλεγε για ξεστοκάρισμα».

Φυσικά για να μεταφραστεί έτσι το μήνυμα βοηθούν και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι είτε δεν καταλάβαινουν είτε προτιμούν να εντυπωσιάζουν παρά να ενημερώνουν (φυσικά όχι όλοι, μη λέμε κάθε φορά τα ίδια), αλλά οι δημοσιογράφοι  είναι μια γνωστή προβληματική παράμετρος που κάθε άνθρωπος που μιλάει δημόσια πρέπει να έχει στο μυαλό του. Γιατί όταν μιλάς δημόσια από θέση ευθύνης και προκειμένου να ενημερώσεις, το μυαλό σου δεν πρέπει να είναι μόνο στο αν τα λες σωστά αλλά (κυρίως) στο τι καταλαβαίνουν από τα σωστά που λες αυτοί που σε ακούν. Και ψάχνεις να βρεις πώς θα τα πεις ώστε να έχεις ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλεις.

Πέρα από την ανικανότητα της επιτροπής να επικοινωνήσει με σαφήνεια και χωρίς να σπέρνει πανικό τα απλά αυτά πραγματάκια, ένα άλλο θέμα που προκύπτει αφορά το υπουργείο της Υγείας. Φυσικά η επιτροπή δεν πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει μια κάποια επικοινωνία με το υπουργείο έτσι ώστε η κάθε ανακοίνωση να έχει συζητηθεί όχι ως προς την ουσία αλλά ως προς τον τρόπο παρουσίασης, ακριβώς για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Στη συγκεριμένη περίπτωση δύο πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί: είτε το υπουργείο δεν επικονωνεί με την επιτροπή (πρόβλημα), είτε το υπουργείο επικοινωνεί με την επιτροπή και συμφώνησε σ΄αυτή την ατσούμπαλη επικοινωνιακή διαχείρηση (επίσης πρόβλημα).

Και το χειρότερο απ’ όλα (κι αυτό που κάνει την επιλογή να γίνει τώρα αυτή η ανακοίνωση εντελώς ακατανόητη) είναι πως η σύσταση που έσπειρε την αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολιασμών και έριξε κάρβουνο στις ατμομηχανές των ψεκασμένων δεν είχε κανέναν απολύτως πρακτικό λόγο να γίνει. Μετά τα όσα έχουν ακουστεί για το Άστρα Ζένεκα (πολλά από τα οποία έχουν να κάνουν περισσότερο με το εμπόριο και την πολιτική παρά με την επιστήμη) κι επειδή η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με αυτό διαρκεί πολύ περισσότερο (κοντά δυο μήνες απέχουν οι δυο δόσεις) σχεδόν όλοι, αν έχουν τη δυνατότητα επιλογής, θα διαλέξουν ένα άλλο εμβόλιο. Προς τι λοιπόν η σύσταση αυτή τη στιγμή; Τι νόημα είχε και τι εξυπηρετούσε μια σύσταση για κάτι που έτσι κι αλλιώς κάνουν οι πολίτες; Σίγουρα πάντως όχι την προσπάθεια να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας. Και μπράβο της της επιτροπής. Οι ψεκασμένοι αντιεμβολιαστές την ευγνωμονούν.

ΥΓ - Η επικοινωνιακή ανεπάρκεια της επιτροπής εμβολιασμών δεν δικαιώνει την ανοησία για «ξεστοκάρισμα». Απλώς τοποθετεί πολλά από τα μέλη της στο ίδιο επίπεδο επικίνδυνης επιπολαιότητας με αυτήν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ