Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου για Μαζάουερ: Η Ελλάδα και το σπουδαίο έργο του

Η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση για τον σημαντικό ακαδημαϊκό και φιλέλληνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μιλώντας για τον Μαρκ Μαζάουερ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι είναι ένας ακαδημαϊκός που ανέδειξε «κρίσιμες γεωπολιτικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας».

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επάνασταση του 1821, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε το παρών σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προλόγισε τον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ, κάνοντας λόγο για έναν σπουδαίο ακαδημαϊκό και φιλέλληνα.

«Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δεν ανήκει μόνο στους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, αλλά και στους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως στην ιστορία του έθνους μας και των Βαλκανίων» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.

Και πρόσθεσε: «Εμπνευσμένος συγγραφέας της τραυματικής ευρωπαϊκής μνήμης, της Σκοτεινής Ηπείρου, με μοναδική ηθικοπολιτική και δημοκρατική ευαισθησία και ενσυναίσθηση, ο Μαζάουερ έχει καταρρίψει μύθους και προκαταλήψεις και έχει αναδείξει κρίσιμες γεωπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, μακριά από ιδεοληψίες».

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, η κα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «την Πόλη των Φαντασμάτων, που επισκεφθήκαμε ξανά νοητά, στο βάθος και το μεγαλείο της ιστορίας της, χάρη στη δική σας συναρπαστική αφήγηση». Και συμπλήρωσε: «Η σχέση σας με τη χώρα μας είναι βιωματική και η γραφή σας φανερώνει ότι μετέχετε στο ελληνικό συναίσθημα. Στη διδακτική, ζωντανή και αναστοχαστική σας προσέγγιση βρίσκουμε τα κλειδιά της κατανόησης της νεοελληνικής μας ταυτότητας, φωτίζουμε το παρελθόν μας και συνειδητοποιούμε τις μελλοντικές μας προκλήσεις».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι, με αφορμή τους εορτασμούς του 1821, «επιστρέφουμε στις ιδρυτικές στιγμές του Κράτους μας και στις αξιακές και συνταγματικές μας καταβολές».

«Όχι μόνο για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στην Επανάσταση, αλλά και για να ερμηνεύσουμε τα θεμέλια της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης. Στη δημοκρατική και φιλελεύθερη μήτρα των επαναστατικών μας Συνταγμάτων και στη νεωτερική πρόσληψη της κυριαρχίας στηρίζεται το όραμα των εξεγερμένων» επεσήμανε ακόμη.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το νέο βιβλίο του Μαζάουερ - Τι είπε

Απευθυνόμενη στον κ. Μαζάουερ η κα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Έχετε υπογραμμίσει, κ. Καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821, τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης αντίστασης των Ελλήνων, που κατάφεραν να την διατηρήσουν ζωντανή μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνο πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. Παρότι έχουν ήδη περάσει δύο αιώνες, η αναδρομή στο 1821 και στα επαναστατικά κείμενα και τις πηγές εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας.

» Υπό το φως των αναλύσεών σας για την εθνική κυριαρχία, τη θρησκεία και την πολιτική στο ελληνικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, συλλαμβάνουμε την αλήθεια της εντυπωσιακής μετάβασης από τις προνεωτερικές κοινότητες σε ένα μοντέρνο Κράτος, με καθολικούς κανόνες και αρχές. Αντιλαμβανόμαστε επίσης το βάρος και το νόημα που φέρουν σήμερα οι δικαιοπολιτικές μας αξίες. Σε αυτή τη διαδρομή έχουμε την τιμή να σας έχουμε συνοδοιπόρο και την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να σας ακούσουμε».

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Μαρκ Μαζάουερ με τίτλο «Μορφές Δικαιοσύνης κατά την Ελληνική Επανάσταση», την οποία παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ