Πολιτικη & Οικονομια

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Ισαάκ Μιζάν

Το μήνυμά της για έναν από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ισαάκ Μιζάν
Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ισαάκ Μιζάν @PresidencyGR/Twitter

«Άνθρωπος σεμνός και βαθιά ευγενής» ο Ισαάκ Μιζάν, ο τελευταίος επιζήσας του Άουσβιτς από την Άρτα, αναφέρει στο μήνυμά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τον Ισαάκ Μιζάν αποχαιρετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με μήνυμά της στο Twitter.

Ο Ισαάκ Μιζάν άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 94 ετών. Ήταν ο τελευταίος επιζήσας του Ολοκαυτώματος από την (πρώην) Ισραηλιτική Κοινότητα στην Άρτα και ένας από τους τελευταίους επιζώντες στην Ελλάδα.

Το εφιαλτικό οδοιπορικό του από την Άρτα στο Άουσβιτς και το Μπέργκεν- Μπέλζεν έχει καταγράψει βήμα-βήμα ο Δημήτρης Βλαχοπάνος στο βιβλίο του «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», μέσα από τη χειμαρρώδη αφήγηση του ίδιου.

«Με συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Ισαάκ Μιζάν, τον τελευταίο Αρτινό επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Άνθρωπος σεμνός και βαθιά ευγενής, πρόσφερε πολλά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της.

 

 

 

Ποιος ήταν ο Ισαάκ Μιζάν

Ο Ισάακ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου έζησε έως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν.

Τον Μάρτιο του 1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου και στη συνέχεια στο Μπέργκεν- Μπέλζεν.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα 12 μέλη της οικογένειας Μιζάν που εξαναγκάστηκαν στο ταξίδι θανάτου προς το Άουσβιτς επέστρεψαν μόλις τρεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ