Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 3-9 Ιουνίου 2021

8,48 μ. ήταν το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 788
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίλτος Τεντόγλου
Μίλτος Τεντόγλου © Eurokinissi

Τα νέα της εβδομάδας, 3-9 Ιουνίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

4.600 σελίδες χρειάστηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να περιγράψουν τις νέες τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ σε 14.000 ζώνες.

33% των ζωνών αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, προκαλώντας προφανώς δυσφορία στους ιδιοκτήτες.

95% αύξηση παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας, 76% αυξημένες είναι οι αξίες στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στην περιοχή του Ζωγράφου. 

10.200 ευρώ είναι η αντικειμενική αξία στον ακριβότερο δρόμο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για την Ηρώδου του Αττικού.

50% μειωμένες είναι οι αξίες σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες, 35% στην Κηφισιά, 31% στα Άνω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη,15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα.

8% μείωση στον ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2022.


100% θνητότητα στις ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου αποκάλυψαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τόσο υψηλό το ποσοστό, αναφέρει η 6η υγειονομική περιφέρεια, παραλείποντας μάλιστα να ενημερώσει για το ακριβές ποσοστό. Ο δε διοικητής παραιτήθηκε μετά από πίεση των πολιτικών προϊσταμένων καταγγέλλοντας παράλληλα «τηλε-κανιβαλισμό».

100% θνητότητα και στο νοσοκομείο Κέρκυρας κατήγγειλε ακολούθως ο ιστότοπος tvxs.


6 μήνες ήταν διαρκώς σταθμευμένο έξω από το σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη το όχημά του. Την Κυριακή ένας από τους αστυνομικούς της φρουράς του διαπίστωσε ότι έλειπε και δήλωσε κλοπή στο αστυνομικό τμήμα.

3 μήνες πριν την «κλοπή», ο Δήμος Αθηναίων κόλλησε αυτοκόλλητο με το οποίο προειδοποιούσε ότι το όχημα ήταν εγκαταλελειμμένο.

15 ημέρες πριν την «κλοπή» ο Δήμος Αθηναίων, έστειλε επιστολή στον πρώην υπουργό, με την οποία τον ενημέρωνε ότι το αυτοκίνητο θα απομακρυνθεί. Ο πρώην υπουργός δεν έδωσε μάλλον σημασία ούτε στην επιστολή και ένας γερανός απομάκρυνε το αυτοκίνητο. Ο νους του πήγε στο κακό και θεώρησε ότι του το έκλεψαν.


8,48 μ. ήταν το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο.

8,60 μ. είναι η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Την πέτυχε και πάλι ο Τεντόγλου πριν από δυο εβδομάδες σε αγώνες στην Καλλιθέα, οπότε φαντάζει φαβορί ενόψει και των Ολυμπιακών του Τόκιο.


1.666 εκατ. ευρώ αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2021, οι καταθέσεις των νοικοκυριών. Συνεχίστηκε έτσι η τάση αποταμίευσης, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη λόγω του lockdown.


22 δισ. ευρώ αποταμίευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον 11 δισ. εκτιμάται ότι θα αποταμιεύσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.


5,8% αύξηση αναμένει ο ΟΟΣΑ ότι θα αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά τη φετινή χρονιά.

4,2% ήταν η προηγούμενη εκτίμηση που είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός τον Δεκέμβριο.

2 μόλις χώρες είδαν το ΑΕΠ τους να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς. Πρόκειται για την Κίνα και την Τουρκία.


38,1% του πληθυσμού είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα.

22,4% είχε πλήρη ανοσία την ίδια στιγμή.

67,5% των συμπολιτών μας ηλικίας 85 ετών και άνω έχουν ήδη εμβολιαστεί. Δεδομένου ότι μιλάμε για την ομάδα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο και του γεγονότος ότι η πλατφόρμα για ραντεβού έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο, οι υπόλοιποι μοιάζουν μάλλον απρόθυμοι να εμβολιαστούν.


17% αυξημένες ήταν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά το πρώτο 5μηνο του 2021, παρά το ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα τα καταστήματα ήταν κλειστά ή λειτουργούσαν με περιορισμούς.


3η φορά μέσα σε ένα εξάμηνο συνελήφθη σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης. «Ούτε υφυπουργός είμαι ούτε δάσκαλος του κατηχητικού» είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την πρώτη σύλληψή του και είχε συμπληρώσει ότι «πάω εκεί που θέλω εγώ. Ο κόσμος ίσως δεν έχει καταλάβει ότι έχουμε μπει σε μία εικονική ζωή και δεν μπορούμε να απολαύσουμε το περιβάλλον». Μάλλον παρασύρθηκε από το χρώμα της τσόχας και το μπέρδεψε με την πράσινη ανάπτυξη.


92.000 τόνοι είναι το βάρος του κρουαζιερόπλοιου MSC Orchestra, του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που κατέπλευσε στη Βενετία μετά την πανδημία, προκαλώντας την οργή των Βενετσιάνων.

650 επιβάτες επιβιβάστηκαν στο mega-κρουαζιερόπλοιο πριν αυτό αποπλεύσει για το Μπάρι, παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να απαγορέψει τα πλοία στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.


10 έως 20 συνδικαλιστές του σωματείου της ΠΕΝΕΝ επιχείρησαν να εμποδίσουν τον απόπλου πλοίου την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς είχαν προκηρύξει απεργία, η οποία ωστόσο κρίθηκε παράνομη. Οι συνδικαλιστές επέμειναν αλλά οι επιβάτες τους εκδίωξαν με τη μνημειώδη ιαχή «Άντε βρείτε καμιά δουλειά».


Verba Volant

Αλέξης Τσίπρας
«Μελετώ τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο μου αρέσει να τις διαψεύδω στην πράξη». Είναι βεβαίως άλλο πράγμα το τι αρέσει στον καθένα και τι μπορεί τελικά να κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να πρόκειται για εμμονή, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ακριβώς τα ίδια και πριν τις ευρωεκλογές του 2019, όταν έχασε με 10 μονάδες διαφορά.

Σουλτάνα Ελευθεριάδου
«Κύριε Πλεύρη. Είστε δικηγόρος και είμαι δικηγόρος. Και γνωρίζουμε και οι δύο ότι υπάρχουν στις φυλακές και ποινικά κρατούμενοι και πολιτικά κρατούμενοι». Με ύφος «με λένε Σουλτάνα, σε λένε Θανάση, κρατώ μια κιθάρα κρατάς μια καρδιά» η δαιμόνια βουλεύτρια έκανε σοβαρές καταγγελίες. Φήμες λένε ότι σε επόμενη ομιλία της στη Βουλή θα σηκώσει και πανό «Λευτεριά στη Βόρεια Μύκονο».

Γιάνης Βαρουφάκης
«Για πρώτη φορά το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν έχει ανάγκη την κερδοφορία. Πρόκειται για ένα δυστοπικό μετακαπιταλισμό. Στόχος μας είναι να τον κατανοήσουμε πριν τον ανατρέψουμε. Γι αυτό το ΜέΡΑ25 ίδρυσε το mέta – το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού». Σύντροφε, καλά όσα λες αλλά τα ίδια είχε πει και ο Κωσταντίνος Τζούμας στην ταινία-σταθμό για τα 80s, Αλαλούμ. Συγκεκριμένα, ο «ινστρούκτορας» έλεγε στον Τραμπάκουλα: «H πάλη των τάξεων παραμένει ιστορικά αδικαίωτη ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες».

Κώστας Ζουράρις
«Υπάρχει αυτό το βδελύκτροπον της Dior, το ’51, όταν δόθηκε από το αμερικανικοδωσιλογικό κράτος. Ο πατέρας μου ήταν ακόμα φυλακισμένος όταν γινόταν το πορνοφωτοστάσιον από το κράτος στο ναό της παρθένου με oπισθέλκουσα τα μοντέλα… Τουρκαλάδες γίναμε; Έλεος, δηλαδή». Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τέως επικεφαλής του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάδα» αγανάκτησε με τον Dior αλλά δεν είναι σαφές αν το κίνητρο είναι η προγονολατρεία ή η ηθικολαγνεία, κεκαλυμμένη μάλιστα με φθόνο για τα «ηδονικά κοράσια» τα οποία πολύ παραστατικά περιγράφει ο ίδιος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ