Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 27 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2021

45 λίρες Αγγλίας κόστισε η ενοικίαση του νυφικού της Κάρι Σίμοντς, η οποία παντρεύτηκε τον Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο στο αβαείο του Γουέστμινστερ

Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας, 27 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

400 θέσεις εργασίας ειδικών φρουρών που θα αναλάβουν το έργο της φύλαξης των πανεπιστημίων, προκηρύχθηκαν τη Δευτέρα από την Ελληνική Αστυνομία. Την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «Τα Νέα» είχε φιλοξενήσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία είχε μπει στον πάγο. Για να μη γίνουν εντελώς ρεζίλι στην κυβέρνηση, ξεκίνησαν με μερικές προσλήψεις.

1.033 άτομα θα στελέχωναν την ειδική Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Δεδομένου όμως ότι άλλο ο σχεδιασμός και άλλο η υλοποίηση, θα πάρουμε τώρα 400 και, αν μας αφήσουν να τους βάλουμε στα πανεπιστήμια, παίρνουμε εντός 9μήνου και τους άλλους 600.

4 το πολύ 5 ιδρύματα θα αποκτήσουν σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης με κάρτα και αυτά σύμφωνα με το αίσιο σενάριο. Στα υπόλοιπα, οι αντιδράσεις ακαδημαϊκών και μερίδας των φοιτητών ήταν ελάχιστα σφοδρές αλλά έκαμψαν την ισχυρή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.


98% του πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί, δηλώνει ικανοποιημένο από τη διαδικασία εμβολιασμού σε έρευνα που πραγματοποίησε η Διανέοσις. Το ποσοστό εξηγεί γιατί η εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «αποτυχία εμβολιασμού» δεν έφερε αποτελέσματα και έριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστά χαμηλότερα του 20% στην έρευνα της Opinion Poll.


300 χιλιόμετρα μήκος θα έχει ο αυτοκινητόδρομος «στολίδι» της Κρήτης που -όταν ολοκληρωθεί- ελπίζουμε να βάλει ένα τέλος στις ανθρωποθυσίες που κάνουν οι Κρητικοί σε ό,τι ονομάζουν τώρα «εθνική οδό».

40 γέφυρες και δεκάδες σήραγγες θα δημιουργήσουν έναν σύγχρονο οδικό άξονα από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία.

2 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστο θα κοστίσει ο νέος δρόμος. Ελπίζουμε να μην τηρηθούν οι παραδόσεις και τελικά το κόστος εκτοξευθεί.


45 χιλιόμετρα θα είναι το μήκος της διώρυγας που φιλοδοξεί να κατασκευάσει ο Ερντογάν για να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Προς ενημέρωσή του βέβαια τέτοιο πέρασμα υπάρχει, και αιώνες πριν οι Βυζαντινοί το ονόμασαν Βόσπορο.

15 δισ. δολάρια είναι ο προϋπολογισμός του έργου που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο τέλος του μήνα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ερντογάν. Προφανώς είναι από τα λεφτά που του περισσεύουν την ώρα που το 26,6% του πληθυσμού δεν μπορεί καν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, όπως διατροφή και στέγαση.


15 νέους υπόγειους σταθμούς θα συνδέει η νέα γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Ειδικότερα πρόκειται για τους σταθμούς: «Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ήστ, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή».

1,8 δισ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του έργου και ο μετροπόντικας αναμένεται να «πιάσει δουλειά» μετά το καλοκαίρι. Η σύμβαση πάντως θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός της εβδομάδος.


3,8% ανάπτυξη βλέπει για φέτος στην Ελλάδα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

5% ανάπτυξη βλέπει για το 2022.

15,9% εκτιμά ο Οργανισμός ότι θα είναι η ανεργία φέτος και 15,6% το 2022.


30 εκατομμύρια λίρες άφησε κληρονομιά σε 3 άτομα του προσωπικού του ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun.


2 δισ. δολάρια θα καταβάλει ο διεθνής κολοσσός τροφίμων της Mondelez για να εξαγοράσει τον …ελληνικό κολοσσό τροφίμων της Chipita. To deal έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα.

27 δισ. δολάρια ήταν ο τζίρος της Mondelez το 2020.


1,127,622 προβολές πέτυχε ο Μιθριδάτης την πρώτη εβδομάδα που ανέβασε το βίντεο «Για να μη στα χρωστάω» στο You το Tube, που θα έλεγε και ο άρχων του λογοπαίγνιου.

59,2 χιλιάδες «συνδρομητές» έχει το κανάλι του Imiz Biz Entertainment. Μεταξύ αυτών και μια πληθώρα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έσπευσαν να «σπρώξουν» το βίντεο στα Social τα Media, επιχειρώντας να δώσουν κομματική ταυτότητα στη στρατευμένη τέχνη του Μιθριδάτη.

12 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα διαρκεί ο καταγγελτικός λόγος του Μιθριδάτη, που επαναλανσάρεται ως ο βάρδος των αγανακτισμένων. Ωραία ιδέα, καλό μάρκετινγκ, αλλά αν το είχε κάνει το 2010, τώρα θα ήταν ήδη βουλευτής και γιατί όχι, πρώην υπουργός.


75.126 προβολές μόλις είχε το αντιστοίχως στρατευμένο αντιστασιακό άσμα του εθνικού μας αρνητή Γρηγόρη Πετράκου με τίτλο «Οι ειδικοί (σε κρατάνε φυλακή)», τους οποίους ειδικούς φυσικά ειρωνεύεται. Είναι εμφανές ότι το ελαφρολαϊκό δεν ταιριάζει με τον καταγγελτικό λόγο όσο οι ρίμες. Επίσης τα «κυκλώματα» δεν έσπρωξαν το έργο του Πετράκου όπως έκαναν με εκείνο του Μιθριδάτη. Ακόμη κι έτσι «γίνονται πράγματα», που θα έλεγε και η Βάνα.


77 ετών είναι ο κύριος Γιάννης Μανουσάκης από την Τήλο. Έγινε γνωστός καθώς χάρισε το σπίτι του στο Ορφανοτροφείο Θηλέων της Ρόδου και ξοδεύει τις οικονομίες μια ζωής στη θάλασσα για να βοηθήσει στον εξοπλισμό του νοσοκομείου Ρόδου αλλά και για δημιουργία υποδομών περίθαλψης στο νησί του. Μεγαλείο.


17,4% είναι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll στην αρχή της εβδομάδας.

58.8% δημοφιλία απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

51.6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλλον γι’ αυτό έσπευσαν να φέρουν τη μεταγραφή αεροδρομίου, τον Συμεών Κεδίκογλου, μήπως ανέβουν λίγο τα νούμερα.


27.77% έλαβε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ο Δημοκρατικός Συναγερμός και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.  

22.34% έλαβε το ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ περιορίστηκε στο 11.29%.


45 λίρες Αγγλίας κόστισε η ενοικίαση του νυφικού της Κάρι Σίμοντς, η οποία παντρεύτηκε τον Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο στο αβαείο του Γουέστμινστερ. Το είχε σχεδιάσει ο  Έλληνας σχεδιαστής Christos Costarellos και η κυρία Τζόνσον το εντόπισε στον διαδικτυακό τόπο MyWardrobe HQ. Φθηνή θα την χαρακτήριζε η μέση ελληνίδα νύφη, που ξοδεύει τουλάχιστον έναν ετήσιο μισθό μόνο για τον ανθοστολισμό.

G

Verba Volant

Κώστας Ζαχαριάδης

«Η προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η νέα μας αρχή». Σύντροφε Κώστα, μας άνοιξες την όρεξη. Τι άλλο να περιμένουμε στη συνέχεια; Μπιρμπίλη; Μήπως Αντώναρο; Θα πέσουν τα τσιμέντα…

Μέρα25

«Δυστυχώς ο νεόκοπος προφανώς ΣΥΡΙΖΑϊκός ιστότοπος apodimoi.org υποκλέπτει το λογότυπο του ΜέΡΑ25 με στόχο να ελκύσει απόδημους». Το κόμμα του λιτού βίου διαμαρτύρεται καθώς υποστηρίζει ότι το apodimoi έκλεψε το χελιδόνι-σήμα κατατεθέν του. Δικαίως διαμαρτύρονται, καθώς στην εγχώρια αριστερά έχουν πάρει μετρητοίς τους στίχους και πιστεύουν ότι το χελιδόνι είναι -κυριολεκτικά– ένα. Κάτω τα χέρια.

Θεοδώρα Τζάκρη

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για τη διάλυση της Ευρώπης». Η νέα λατρεία της στήλης, η Theodora Louboutin-Tzakris, ως άλλη Κασσάνδρα προβλέπει τα μελλούμενα. Η ίδια βεβαίως είναι προετοιμασμένη από καιρό. Από τότε δηλαδή που το κόμμα της δεν θεωρούσε φετίχ το νόμισμα αλλά ούτε και άξια λόγου τη συνθήκη του Σένγκεν.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Μέχρι εδώ! Θα έχουμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα». Μάλλον καταλαβαίνω τι ήθελε να πει ο υπουργός αλλά αυτό που κατέληξε τελικά να πει, σημαίνει περισσότερο ότι μέχρι πρότινος οι σχέσεις ήταν αγαστές και ειρηνικές.