Πολιτικη & Οικονομια

Πέτσας- Εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ: Πότε έρχεται στη Βουλή

Τι προβλέπει - Τι θα γίνει με την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στέλιος Πέτσας: Οι δηλώσεις του υφυπουργού για τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και το χρόνο που θα φτάσει στη Βουλή.

Στις 19 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, όπως έκανε γνωστό σήμερα (13/4) ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Όπως είπε ο κ. Πέτσας ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι σε αυτόν προβλέπεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 43% από τον πρώτο γύρο, πλαφόν 3% για είσοδο στα συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

«Υποχωρεί η πανδημία και επιστρέφει η αισιοδοξία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας ότι με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων φάνηκε η διάθεση του κόσμου να αυξήσει την καταναλωτική του δαπάνη, ενώ και οι τουριστικές ροές αναμένονται αυξημένες. Σε συνδυασμό με την μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η χώρα στη διάθεσή της, «θα έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη, αισιοδοξώ πολύ καλύτερη και από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι σε ένα χρόνο «οι Έλληνες θα είναι πιο αισιόδοξοι και η Ελλάδα πιο φωτεινή» γιατί η χώρα θα είναι πιο πλούσια και πιο παραγωγική, διότι θα έχουν μπει σε κίνηση παραγωγικές ομάδες που σήμερα δεν λειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση κ.α.. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νέα έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ μετά από αποτίμηση που θα υπάρξει για τις απώλειες που υπέστησαν από την πανδημία (μη απόδοση δημοτικών τελών από τις κλειστές επιχειρήσεις κ.α.) το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου. Για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, εν μέσω της πανδημίας, το κράτος έχει συνδράμει τους ΟΤΑ με 187,1 εκατ. ευρώ. πέρυσι και με 50 εκατ. ευρώ τους πρώτους μήνες φέτος, είπε ο κ. Πέτσας. 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα γίνει κατόπιν διαλόγου που θα ακολουθήσει τη βασική θεσμική μεταρρύθμιση, που είναι η λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης και την μεταφορά των απαραίτητων πόρων προς την τελευταία. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η συζήτηση της κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ) για τις αρμοδιότητες να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο προκειμένου τον Σεπτέμβριο να πάρει τη μορφή νομοθετήματος .

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ