- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κωστής Χατζηδάκης: «Πώς φθάσαμε σε τόσες εκκρεμείς συντάξεις»
«Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκε το πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμείς συντάξεις και μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με νέες ιδέες και με την κοινή λογική» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Πέμπτη (22/4).
Ο κ. Χατζηδάκης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή προκειμένου να παρουσιάσει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής στις εκκρεμείς συντάξεις και να απαντήσει στην κριτική που δέχεται σήμερα από την αντιπολίτευση.
«Πρέπει να σκεφτείτε αν είστε με τους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους ή είστε με το τέρας της γραφειοκρατίας. Με τη στάση σας, το μόνο που κάνετε είναι να εκτίθεστε» είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στην προωθούμενη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με επαγγελματίες για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο εύρημα, γιατί η σύμπραξη ισχύει για τους μηχανικούς της πολεοδομίας και την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2011 χωρίς καμία κυβέρνηση να την καταργήσει, ενώ η σύμπραξη ισχύει και στην περίπτωση των φορολογικών πιστοποιητικών.
«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα της Ευρώπης. Ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη» είπε ο υπουργός Εργασίας και επεσήμανε ότι προχωρεί σταδιακά και η έκδοση ψηφιακών συντάξεων. «Για να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα το θέμα», όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να βοηθήσουν στην ταχύτερη απονομή τους. Υπογράμμισε εξάλλου ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι καταφεύγουν σε δικηγόρους και λογιστές, προκειμένου να βοηθηθούν για την έκδοση της σύνταξής τους.
«Αυτό που γινόταν από το "παράθυρο" λοιπόν, λέμε να γίνεται από την πόρτα και με μόνους ωφελούμενους τους συνταξιούχους» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι η σύμπραξη αυτή θα είναι προσωρινή.
Απονομή συντάξεων και προσωπικά δεδομένα
Απαντώντας στη κριτική για το ενδεχόμενο διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, θα εμπιστεύεται τον πιστοποιημένο επαγγελματία που θέλει και σε εκείνον θα δίνει εξουσιοδότηση να βλέπει τον φάκελο του.
Υπογράμμισε επίσης, ότι οι υπάλληλοι που εκδίδουν πράξη απονομής σύνταξης δεν θα έχουν καμία ευθύνη σε σφάλματα των βεβαιώσεων αλλά θα έχουν ευθύνη οι ίδιοι λογιστές και οι δικηγόροι. Επίσης, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τουλάχιστον σε ποσοστό 5%.
«Δεν μπορώ να καταλάβω τις ενστάσεις. Μιλάμε για μια καινούργια ιδέα που έρχεται να προστεθεί στα "όπλα" για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων» επέμεινε ο υπουργός.
Γιατί συσσωρεύτηκαν τόσες εκκρεμείς συντάξεις - Τι είπε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους λόγους που "εκτόξευσαν" τις εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συνέβη επειδή:
- «Έγινε χωρίς κανένα σχέδιο συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ»,
- «το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία δεν ήταν ποτέ τέλεια»,
- «τη μεγάλη "επιτυχία" του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις».
«Το 2020 οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν 31% παραπάνω σε σχέση με το 2019. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Προφανώς το θέμα είναι μεγάλο και επιχειρούμε με σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε και όχι με μεγάλα λόγια» ανέφερε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης.
Και παρουσίασε όλα όσα έγιναν και γίνονται για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, όσα έγιναν για υλικοτεχνική υποστήριξη (σ.σ. υπολογιστές) και όσα θα γίνουν για να αλλάξει ο Οργανισμός «ταχύτητες». Πέραν αυτών, όπως είπε, προχωρεί και η επιστροφή συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Στο συνέδριο Powergame – Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
«Με μαθηματικούς τύπους, έβγαλαν ό,τι ποσοστά ήθελαν», λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.