Πολιτικη & Οικονομια

«Παράθυρο» Γεραπετρίτη για υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα

Τι δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ - ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αν δεν υπάρξει επιδημιολογική επιδείνωση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης προχώρησε στην εκτίμηση, σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος», ενώ σε ό,τι αφορά τους μαθητές ειδικότερα τόνισε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία», δυνατότητα που συνέδεσε ευθέως με τα self tests, με τη διευκρίνιση ότι μιλά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια. Επιπλέον, πρόσθεσε, «εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε την «απόλυτη εγρήγορση» της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε εξειδικεύοντας, καταγράφεται «μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στην Αττική. Υπάρχει μια μικρή υστέρηση αναμονής σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλα τα κρούσματα βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται απόλυτη ιατρική κάλυψη. Υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι «η σκέψη για μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρότατη κόπωση πλέον στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία, πράγματι, λειτουργούν επί μακρόν».

Τούτου δοθέντος, η βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι, «δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα», υποστήριξε ο υπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία μιας συμφωνίας «εμπιστοσύνης και αλήθειας με τους πολίτες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά "όπλα", τα οποία μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος». Τα «όπλα» αυτά, συνέχισε, είναι: «το μεγάλο ρεύμα εμβολιασμού, τα self test τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην αγορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και έχουμε και τον καιρό, ο οποίος βελτιώνεται και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιδημιολογική εξάπλωση».

Τέλος, στο θέμα των self tests ειδικότερα, επεσήμανε ότι «εκείνο το οποίο η επιτροπή έχει ήδη συζητήσει, είναι ότι θα πάμε σε άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Έως αύριο, το αργότερο μεθαύριο, εκτιμούμε ότι θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας». Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ