Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,8% φέτος και 5% το 2022

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Στιγμιότυπο στην οδό Ερμού
Στιγμιότυπο στην οδό Ερμού © EUROKINISSI/ TATIANA MΠΟΛΑΡΗ

To ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,8% φέτος για την ελληνική οκονομία και 5% ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2022

Προς τα κάτω αναθεωρεί το ΔΝΤ την πρόβλεψή του για ανάπτυξη για το 2021 , από το 4,1% του ΑΕΠ τον περασμένο Οκτώβριο, στο 3,8%. Προβλέπει όμως ισχυρή ανάπτυξη στο 5% του ΑΕΠ για το 2022 και αναθεωρώντας προς τα πάνω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των κρατών-μελών του (World Economic Outlook) που δημοσιοποιείται σήμερα, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του, το Ταμείο εμφανίζεται για φέτος περισσότερο αισιόδοξο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις χειμερινές της εκτιμήσεις προέβλεπε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ. Τούτο δε με δεδομένους και για τους δύο οργανισμούς τους περιορισμούς της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου λόγω της παράτασης της πανδημίας.

Ωστόσο το Ταμείο εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξο από το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ για φέτος, το οποίο δεν έχει αναθεωρηθεί ακόμη επίσημα, αν και δεν είναι πια το βασικό για το οικονομικό επιτελείο λόγω της παράτασης της πανδημίας όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ΔΝΤ φαίνεται πως αλλάζει έστω και με αργούς ρυθμούς τη θέση του για τη μεσο-μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Συγκεκριμένα από 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή του τον Οκτώβριο ότι θα ήταν ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ως το 2025, τώρα προβλέπει ότι η οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας θα φτάσει σε μέσα επίπεδα στο 1,4% του ΑΕΠ ως το 2026.

Μέσα από τις προβλέψεις του ο διεθνής οργανισμός προβλέπει συνεχή επιτάχυνση της ανάπτυξης μέχρι και το τέλος του χρόνου εκτιμώντας ότι το 4ο τρίμηνο του 2021 θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% του ΑΕΠ, η οποία θα συνεχιστεί και τα πρώτα τρίμηνα του 2022 και στην συνέχεια θα έχουμε σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου. 

Στο κρίσιμο μέγεθος της ανεργίας το Ταμείο αναμένει μάλλον αρχή αποκλιμάκωσης του ποσοστού ανεργίας από το 16,6%, που αναμένεται να κλείσει και επίσημα για το 2020 στο 15,2%, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί, υπολογίζοντας προφανώς τις μόνιμες ζημιές στην απασχόληση που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Ωστόσο, η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η καλύτερη από το 2020 πορεία του τουρισμού προβλέπει το Ταμείο ότι θα έχουν θετική επίδραση και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου που έφτασε το 7,4% του ΑΕΠ για το 2020 θα μειωθεί φέτος στο 6,6% του ΑΕΠ και θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Θετική θα είναι η επίδραση της ανάπτυξης και στην αναστροφή της τάσης του αποπληθωρισμού στο οποίο κύλησε η οικονομία το 2020 λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα από τον αρνητικό πληθωρισμό του 1,3% που είχαμε το 2021 με σημαντικά μειωμένη κατανάλωση λόγω των lockdown αναμένεται για φέτος να περάσουμε σε ένα οριακά θετικό πληθωρισμό της τάξης του 0,2% και σε πληθωρισμό 0,8% το 2022 όταν πλέον η οικονομία θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.