Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Καββαθάς: «Όχι» άνοιγμα εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Τα μαγαζιά θα χρειαστούν στοχευμένα μέτρα στήριξης μόλις ανοίξουν, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ

Μάριος Βελέντζας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόνο με εξωτερικούς χώρους δεν γίνεται άνοιγμα στην εστίαση ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι επιχειρηματίες τα μέτρα στήριξης στην εστίαση, ύψους 330 εκατ. ευρώ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισημαίνουν, όμως, ότι το άνοιγμα στην εστίαση δεν σημαίνει αυτόματα ανάκαμψη από την επόμενη ημέρα, γι' αυτό και απαιτείται ενίσχυση με στοχευμένα μέτρα τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα επαναλειτουργίας, προκειμένου οι ανοικτές επιχειρήσεις να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς μίλησε στην Athens Voice για το πώς και το πότε μπορεί να γίνει το άνοιγμα στην εστίαση. «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση υλοποιεί μια πρόταση που είχαμε υποβάλει στον πρωθυπουργό το προηγούμενο διάστημα και την οποία είχαμε επεξεργαστεί με τον κ. Γεωργιάδη. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν στο κεφάλαιο επανεκκίνησης. Το ποσό για κάθε επιχείρηση είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και η μόνη προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η μείωση του τζίρου το 2020 κατά 30% και πάνω» αναφέρει αρχικά.

Και προσθέτει: «Έγινε μια ενδελεχής συζήτηση με τον πρωθυπουργό και δόθηκαν και οι κατευθυντήριες προς τους υπουργούς για να δουν τα επιμέρους θέματα που εξετάστηκαν, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ένα πολύπλευρο πλαίσιο στήριξης για την εστίαση και να μπορέσει ο κλάδος να επανεκκινήσει και να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό».

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΕΣΕ για τις ανοικτές επιχειρήσεις σε αυτήν τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα είναι τα ακόλουθα:

  • Επιδότηση μισθολογικού κόστους για τη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον κλάδο της εστίασης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Απαλλαγή από τα τέλη και τους φόρους των δήμων. «Παρόλο που υπάρχει πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 20 Μαρτίου 2020 και έχει περάσει ένας χρόνος από τότε, μόνο 80 από τους 332 δήμους έχουν προχωρήσει σε απαλλαγή με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή» εξηγεί ο κ. Καββαθάς.
  • Παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων για δύο χρόνια.
  • Στήριξη στο επίπεδο των ενοικίων και κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης.
  • «Κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, τη ρύθμιση οφειλών και τη διαχείριση των δύο παλιών ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση - Οι εξωτερικοί χώροι και τα προβλήματα

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως μετά λιανεμπόριο προτεραιότητα δίνεται στα σχολεία και την εστίαση.

«Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ωστόσο, τα δεδομένα με τον κορωνοϊό αλλάζουν μέσα σε 24ωρα και οδηγούν σε ανατροπές, όπως συνέβη με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Στην ερώτηση για το πότε μπορεί να ανοίξει η εστίαση ο κ. Καββαθάς ξεκαθαρίζει ότι από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν βγήκε κάτι «με την έννοια του προγραμματισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας επανεκκίνησης». «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η εστίαση θα επανεκκινήσει σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν θέλετε μια αίσθηση είναι λίγο πριν το Πάσχα, λίγο μετά το Πάσχα, αν βεβαίως πάνε όλα καλά» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων.

Και συνεχίζει, διευκρινίζοντας: «Είναι ένα πεδίο συζήτησης οι εξωτερικοί χώροι. Ήδη, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε με τον κ. Γεωργιάδη για το πρόγραμμα με τα νέα μέτρα στήριξης, ανανεώσαμε την επαφή για την άλλη εβδομάδα για να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της εστίασης. Η κυβέρνηση έχει πει για εξωτερικούς χώρους. Εμείς έχουμε πει ότι τουλάχιστον το 20% των επιχειρήσεων είτε δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε δραστηριοποιούνται σε γεωγραφικές περιοχές που οι καιρικές συνθήκες δεν θα δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους μόνο».

Εστίαση: Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ένα από τα θέματα που συνδέονται άμεσα με τους εξωτερικούς χώρους είναι και αυτό της χρηματοδότησης για τα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα του testing στους εργαζομένους. Ζητούμενο παραμένει να μη δημιουργηθούν «δύο ταχύτητες» στην εστίαση από τη στιγμή που υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κυρίως κλειστούς χώρους. 

«Ψάχνουμε να βρούμε μια χρυσή συνισταμένη: Και την ασφάλεια στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα της βιώσιμης επαναλειτουργίας του κλάδου σε όλο του το φάσμα» υπογραμμίζει ο κ. Καββαθάς.

Lockdown: Πόσο βοήθησε την εστίαση το delivery και το take away

Αναφορικά με το delivery και το take away εξηγεί: «Υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες παραδοσιακά ήταν στον χώρο του delivery και του take away και ενδεχομένως να είδαν και αύξηση του κύκλου εργασιών. Υπήρχαν επιχειρήσεις που μπήκαν εξ ανάγκης για να διατηρήσουν τη σχέση με τον πελάτη, την επαφή. Να μην χάσει ο πελάτης, αυτό που λέμε στη δουλειά μας "την περπατησιά του" και ξεχάσει την επιχείρηση.

» Γι' αυτό και μπήκαν στη διαδικασία του delivery. Άλλες το πήγαν καλά και μπόρεσαν να σταθεροποιηθούν σε αυτήν τη μέθοδο, κάποιες όμως που έκαναν την απόπειρα, δεν τα κατάφεραν, έχασαν τον "βηματισμό" και αναγκάστηκαν να διακόψουν».

Και διευκρίζει: «Είναι περίπου το 30% των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι παραδοσιακοί αλλά και νέοι επιχειρηματίες που μπήκαν στο συγκεκριμένο κομμάτι του κλάδου. Αυτό το ποσοστό είχε κατά μέσο όρο μια καλύτερη οικονομική κατάσταση -τουλάχιστον διατήρησαν τις δυνάμεις για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των επιχειρήσεών τους. Το 70% βρέθηκε χωρίς να έχει δουλειά».

«Και πρέπει σε αυτό το σημείο να ειπωθεί ότι σε αυτό το 70% μπορεί τα έσοδα να ήταν μηδενικά όλο αυτό το διάστημα που η εστίαση είναι κλειστή αλλά να έχει έξοδα. Μια επιχείρηση του κλάδου εστίασης, όπως και των άλλων κλάδων, όταν είναι κλειστή έχει πάγιες δαπάνες μη ανελαστικές. Θα πληρώσει το ρεύμα, το τηλέφωνο, την ύδρευση, το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται, αν έχει μια ασφάλεια στο ακίνητο θα πληρώσει την ασφαλιστική εταιρεία. Επίσης, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που είναι σταθερά τρέχουσες, π.χ. δεν ανεστάλησαν οι υποχρεώσεις πληρωμής φόρων» αναφέρει επίσης.

Εστίαση: Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα - Οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία στον κλάδο

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα. «Απασχολεί 450.000 συμπολίτες μας. 350.000 εργαζόμενους και 100.000 οι οποίοι είναι συμβοηθοί και μέλη των οικογενειών των ίδιων των επαγγελματιών του κλάδου» τόνισε.

Σχετικά με το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στην εστίαση την περίοδο του lockdown, σημειώνει ότι σε επίπεδο κύκλου εργασιών έχασε το 37,7% σε σύγκριση με το 2019. «Σε απόλυτα νούμερα από τα 6 δισεκατομμύρια και 59 εκατομμύρια ευρώ το 2019, το 2020 ο τζίρος μειώθηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για απώλειες 2,7 δισ. ευρώ στον κλάδο» τονίζει.

Γιώργος Καββαθάς: «Στην εστίαση όταν χάνεται ο τζίρος, χάνεται οριστικά» 

«Το μεγάλο πρόβλημα της εστίασης και ενδεχομένως κάποιος να μην το καταλαβαίνει, ούτε μπορεί να αντιστοιχηθεί με τις παροχές που είχε η εστίαση είτε από την Επιστρεπτέα προκαταβολή ή από το πρόγραμμα για τα ενοίκια ή από το παρόν πρόγραμμα με τα νέα μέτρα στήριξης είναι ότι ο χαμένος τζίρος στην εστίαση δεν υπάρχει περίπτωση να αναπληρωθεί ποτέ. Κάθε ημέρα που χάνεται, χάνεται οριστικά» δηλώνει ακόμη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων.

Κλειστό κατάστημα εστίασης στον Πειραιά © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Και δίνει το ακόλουθο παράδειγμα: «Δεν μπορεί να βγει ένας πολίτης, μετά από 5,5 μήνες ή 6 μήνες που τα καταστήματα εστίασης και τα συναφή είναι κλειστά και να πει ότι "επειδή εγώ έλειψα από το καφέ που πήγαινα για 6 μήνες, φέρε μου σήμερα καμια 50άρια - 200 καφέδες". Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έναν καφέ θα παραγγείλει. Το ίδιο ισχύει και για το εστιατόριο. Μία μερίδα φαγητό θα παραγγείλει».

«Δεν υπάρχει αναπλήρωση. Η εστίαση δεν είναι αντίστοιχη με άλλες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών. Π.χ. Ο καταναλωτής πηγαίνει σε ένα εμπορικό κατάστημα να πάρει ένα ζευγάρι πιτζάμες ή ένα πουκάμισο και δεν το παίρνει επειδή ήταν κλειστή η επιχείρηση. Ωστόσο, αφού το χρειάζεται θα το πάρει μετά από έναν μήνα. Εδώ, στην εστίαση, ό,τι χάνεται, το χάνεις οριστικά» προσθέτει.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε την πανδημία μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για τον κλάδο της εστίασης. «Νομίζω ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος, ίσως από τις δυσκολότερος, καθώς ήταν βίαιο όλο αυτό. Δραστηριοποιούμαι στον κλάδο της εστίασης 30 χρόνια, δεν μου έτυχε ποτέ να έρθει το κράτος να μου πει "κλείσε". Όχι με επιλογή μου μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Ήρθε η πολιτεία και μου 'πε απαγορεύεται να λειτουργήσεις τη δουλειά σου. Και μόνο σαν σκέψη είναι τραγικό» καταλήγει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ