Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 11-17 Μαρτίου 2021

3 τόνοι κοκαΐνης, 700 κιλά χασίς και ένα αυτοσχέδιο υποβρύχιο (!) ήταν το μερικό αποτέλεσμα της τεράστιας επιχείρησης αστυνομικών από διάφορες χώρες με τον κωδικό «operation FERRO»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 776
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Europol - Operation «Ferro»
© www.europol.europa.eu

Τα νέα της εβδομάδας, 11-17 Μαρτίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

79 δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο στην περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

63 εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στο μαρτυρικό κέντρο της Αθήνας.

41 πορείες πραγματοποιήθηκαν μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, καθώς έφτιαξε ο καιρός και οι σύντροφοι αποφάσισαν να το ρίξουν στην επαναστατική γυμναστική. 

30 εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.


3.000 αστυνομικοί υπηρετούν στη φύλαξη επισήμων ή στόχων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ίσως γι’ αυτό δεν βλέπουμε αστυνομικό σχεδόν πουθενά. Φυσικά η αντιπολίτευση μιλά για αστυνομοκρατία και η κυβέρνηση δικαιολογείται λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη. Αμφότεροι ψεύδονται. 


31 διαδηλώσεις υποκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η ΝΔ. Μάλιστα η γνωστή ανιματέρ της επανάστασης, Κατερίνα Ακριβοπούλου, δημοσίευσε το σχετικό πρόγραμμα στη σελίδα της στο Facebook, για να μην μπερδεύονται οι σύντροφοι με τις μετακινήσεις και να προλάβουν να πάνε σε όλες.


2.000 άτομα παρευρέθησαν στην κηδεία του ιερέα Αριστείδη Παπαδόπουλου στην Προσοτσάνη Δράμας, σύμφωνα με σχετική παραδοχή του τοπικού δημάρχου. 

560 είναι οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Μικρόπολης, όπου και τελέστηκε το μυστήριο, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα στη διάδοση μετέβησαν πιστοί και από τις γύρω κοινότητες. 


20 θαμώνες, μια τραγουδίστρια, σερβιτόροι και δύο αλλοδαποί «θυρωροί» ήταν αρκετοί για να λειτουργήσει το νυχτερινό κέντρο Bella Vita Club εν μέσω –υποτίθεται– αυστηρού lockdown. 

141 θαμώνες είχαν συλληφθεί στο ίδιο κατάστημα στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα συνέχισε να λειτουργεί καθ’ όλο το ενδιάμεσο διάστημα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη» όπως λέει και το Υπουργείο ΠροΠο. 


3 περιοχές της χώρας διεκδικούν το βραβείο «δεν μπορούν άλλο οι πολίτες». Σε Ξάνθη, Κοζάνη και Πάτρα, διοργανώθηκαν «αυθόρμητες» καρναβαλικές εκδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τόσο αυθόρμητες, που ο δήμαρχος Ξάνθης, για παράδειγμα, είχε τοποθετήσει ηχοσύστημα που έπαιζε καρναβαλική μουσική στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επιχείρησε δε να τους αποτρέψει λέγοντάς τους ότι «δεν είναι σωστό».


6.986 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα μας σε έναν χρόνο, αρχής γενομένης από τις 12 Μαρτίου 2020, όπως επισημαίνει η Δήμητρα Γκρους στο κείμενό της στο athensvoice.gr με τίτλο «10 (σκληρές) σκέψεις για τους 6.986 θανάτους»


65 ημέρες απεργία πείνας ολοκλήρωσε ο δολοφόνος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, πριν τη διακόψει την Κυριακή. 

6 αριστερές οργανώσεις τον είχαν καλέσει το Σάββατο να σταματήσει την απεργία πείνας.

382 μέρες είναι η πιο μακροχρόνια νηστεία που έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες το 1971. Ο βάρους 206 κιλών ασθενής σταμάτησε να τρώει αλλά χρειάστηκε διαρκή ιατρική επίβλεψη για να επιβιώσει. Μετά το πέρας της νηστείας ζύγιζε 81 κιλά.


138 ειρηνικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ίσως πρέπει να σκεφτόμαστε αυτές τις καταστάσεις πριν χαρακτηρίσουμε οτιδήποτε δεν μας συμφέρει ως «χούντα». 


23 ετών ήταν ο Ιάσωνας, δικυκλιστής που έχασε τη ζωή του όταν υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη έκανε μια «κλασική» παρανομία, για να μπει στον χώρο του κοινοβουλίου. Δεν θα μαθαίναμε ποτέ και τίποτε αν δεν αφορούσε την αδελφή του πρωθυπουργού, οπότε το θέμα προσφέρονταν για πολιτική εκμετάλλευση. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για μια εγκληματική παρανομία που κάνουν εδώ και δεκαετίες χιλιάδες αστυνομικοί και πολιτικοί. 


3 τόνοι κοκαΐνης, 700 κιλά χασίς και ένα αυτοσχέδιο υποβρύχιο (!) ήταν το μερικό αποτέλεσμα της τεράστιας επιχείρησης αστυνομικών από διάφορες χώρες (Ισπανία, Κολομβία, Ολλανδία, Αγγλία και Πορτογαλία) με τον κωδικό «operation FERRO» προκειμένου να εξαρθρώσουν τεράστια σπείρα διακίνησης ναρκωτικών. 

9 μέτρα ήταν το μήκος του υποβρυχίου και μπορούσε να μεταφέρει 2 τόνους ναρκωτικών.

52 άτομα συνελήφθησαν μετά από έρευνες που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και 47 κατοικίες.  

Spanish Police seize first ever narco-submarine made in Europe


62ος είναι ο γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.


200 εκατ. δόσεις θα παραδώσει η Pfizer στην ΕΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ίσως καλύψει ένα μέρος από τις απώλειες που προκαλεί η υπόθεση διακοπής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε κάποιες χώρες. 

17 είναι συνολικά οι χώρες που διέκοψαν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία και η Βουλγαρία. 


4 υποκείμενα νοσήματα ευθύνονται για περίπου τα 2/3 των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

575.419 περιπτώσεις από τους 906.849 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στις ΗΠΑ σχετίζονταν με τα 4 αυτά νοσήματα. 

30% των περιπτώσεων σχετίζονταν με την παχυσαρκία.

26% με υπέρταση.

21% με σακχαρώδη διαβήτη.

12% με καρδιακή ανεπάρκεια.


6% και όχι 24% θα είναι πλέον ο συντελεστής ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης. «Σε μια περίοδο που το live-streaming αποτελεί γέφυρα που φέρνει κοντά τους θεατές και τους καλλιτέχνες, οφείλουμε να καθιστούμε ευκολότερη την πρόσβαση του κοινού στη σύγχρονη δημιουργία», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.


Verba Volant

Έλενα Ακρίτα
«Εγώ που περιμένω πώς και τι να εμβολιαστώ, AstraZeneca δεν κάνω». Η διάσημη σεναριογράφος διατρανώνει το δικαίωμα στην επιλογή. Μη μου κάνετε τις άγαμες θυγατέρες. Σίγουρα το έχετε πάθει όλοι σας σε σουβλατζίδικο, όταν ο «μάστορας» σας ανακοίνωσε ότι δεν έχει το αναψυκτικό τύπου κόλα που προτιμάτε και προσπαθεί να σας επιβάλει το ανταγωνιστικό προϊόν.

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών
«Μόνο μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν εικαστικά έργα στο δημόσιο χώρο (άρθρο 9 του ν. 1218/81)». Ποτέ στη ζωή μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει σχετικός νόμος για τα γκράφιτι και επιπλέον ότι οι συνδικαλιστές εικαστικοί θα περιφρουρούσαν τα «δικαιώματα του κλάδου» τους, καταγγέλλοντας τον graffiti artist Εύρυτο για το έργο του με τους ήρωες της επανάστασης στο κολυμβητήριο Αργυρούπολης. Ελπίζω ο Banksy να μην τολμήσει να βάψει κανέναν τοίχο στην Αθήνα ή τουλάχιστον πρώτα να γραφτεί στο σωματείο. Και να είναι και «ταμειακά ενήμερος».

Αλέξης Τσίπρας
«Θα μου απευθύνεστε με σεβασμό. Δεν είστε καν εκλεγμένος με την ψήφο του λαού, κύριε υπουργέ Επικρατείας. Πηγαίνετε να εκλεγείτε πρώτα και μετά να απευθύνεστε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Tοιουτοτρόπως εγκάλεσε ο τέως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τον Γιώργο Γεραπετρίτη, όταν ο τελευταίος του απευθύνθηκε με τη φράση «άνθρωπέ μου». Να θυμίσουμε ωστόσο ότι ο Γεραπετρίτης έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο επικρατείας, αλλά επίσης ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει εκλεγεί ως αρχηγός κόμματος χωρίς ουδέποτε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ