Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννος Παπαντωνίου: Ζητώ δικαίωση και μια συγγνώμη

«Ζητώ να κριθώ, το συντομότερο δυνατό, από τη δικαιοσύνη», δηλώνει ο πρώην υπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου
Ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Γιάννος Παπαντωνίου: Ζητά δικαίωση και συγγνώμη - Η αποφυλάκισή του, το αίτημα για δίκη και η αναφορά του στο περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.

«Ζητώ δικαίωση και μια συγγνώμη», δηλώνει ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Τάσο Παπαδόπουλο και Αθ. Παπανδρόπουλο για τον ιστότοπο newideas.gr, σχετικά με το κατηγορητήριο και την αποφυλάκιση του. 

«Όταν αποφυλακίστηκα, είχα δηλώσει ότι “ζητώ δικαίωση, και μία συγγνώμηˮ. Επαναλαμβάνω τη δήλωση με μεγαλύτερη έμφαση. Ζητώ να κριθώ, το συντομότερο δυνατό, από τη δικαιοσύνη. Όσα έχουμε υποστεί, η σύζυγος μου και εγώ, αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς της χώρας μας», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαντωνίου και αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο που τον οδήγησε στη φυλακή. 

«Η κεντρική κατηγορία που μου απηύθυναν οι συντάκτες του κατηγορητηρίου και της εισαγγελικής πρότασης, ότι δήθεν προώθησα με πρόθεση ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που δεν ήταν συμφέρον για το ελληνικό Δημόσιο, είναι παντελώς ανυπόστατη, στηρίχθηκε δε σε ανεπίτρεπτη λογική και αποδεικτική ακροβασία. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για τις κατακλυσμιαίες αντιφάσεις και τα λογικά κενά των Εισαγγελικών πορισμάτων, που οδηγούν νομοτελειακά στον ηθικό και βιολογικό θάνατο ενός ανθρώπου, αλλά είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα αφιερώσει χρόνο για να τις διαβάσει», είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, που παραγγέλθηκε από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που αποφασίστηκε το 2000 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), “ήταν αντίθετος με το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να εξετασθεί οποιαδήποτε άλλη λύσηˮ!! Επισημαίνω ότι αν είχα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών, θα με κατηγορούσαν για εθνική προδοσία γιατί θα είχαν δαπανηθεί 4 δις. ευρώ, δηλαδή 10πλάσιο ποσό σε σύγκριση με το κόστος του εκσυγχρονισμού για το ίδιο αποτέλεσμα! Είναι συνεπώς προφανής η σκευωρία και ποιοι ευσυνειδήτως πήραν μέρος σε αυτήν».

Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προθέσεις του μετά την αποφυλάκιση:  «Μετά την αποφυλάκισή μου τον περασμένο Απρίλιο, το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε με Βούλευμα ότι οι κατηγορίες εναντίον μου δεν στοιχειοθετούνται και ότι, κατά συνέπεια, δεν μπορώ να παραπεμφθώ σε δίκη. Διέταξε παράλληλα τη λήψη ορισμένων συμπληρωματικών καταθέσεων από την ανακριτική αρχή, ώστε να επανεξετάσει τη δικογραφία και να καταλήξει είτε στην παραπομπή είτε στην αρχειοθέτηση. Όμως, επί ένα χρόνο ο φάκελος έχει «παγώσει» και δεν πραγματοποιούνται οι συμπληρωματικές ανακριτικές ενέργειες που παράγγειλε το Συμβούλιο. Η καθυστέρηση με καταδικάζει σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας. Έως ότου εκκαθαριστεί η υπόθεση, θα συνεχίζουν να αιωρούνται σε βάρος μου οι απεχθείς κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος - που οι υποκινητές της σκευωρίας είχαν το θράσος να μου απευθύνουν, στοχεύοντας στην ηθική και πολιτική μου εξόντωση. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ ο καταιγισμός περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη σύζυγο μου και εμένα, όπως παρουσίες στο Τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δεσμεύσεις των εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών μας στοιχείων. Η διαρκής ομηρία αποτελεί την τελευταία πράξη του πολιτικο-δικαστικού σκανδάλου που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την άσκηση ποινικής δίωξης βασισμένης σε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία εναντίον πολιτικού με διακεκριμένη συμβολή στην πορεία της χώρας. Συνεχίστηκε με την αυθαίρετη προφυλάκισή μου για ενάμιση χρόνο - και μισό χρόνο για τη σύζυγο μου - και κορυφώθηκε με τρεις απορρίψεις αντίστοιχων αιτημάτων αποφυλάκισης με επίκληση, και πάλι, ψευδών και παραποιημένων στοιχείων. Ο δικηγόρος μου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προς τις δικαστικές αρχές για την άμεση ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, ώστε η υπόθεσή μου να αχθεί το ταχύτερο δυνατό στο στάδιο της δικαστικής εκκαθάρισης. Θέλω να πιστεύω ότι η ανακριτική αρχή θα ανταποκριθεί. Όταν αποφυλακίστηκα, είχα δηλώσει ότι “ζητώ δικαίωση, και μία συγγνώμηˮ. Επαναλαμβάνω τη δήλωση με μεγαλύτερη έμφαση. Ζητώ να κριθώ, το συντομότερο δυνατό, από τη δικαιοσύνη. Όσα έχουμε υποστεί, η σύζυγος μου και εγώ, αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς της χώρας μας».

Κάνοντας λόγο για τις πολιτικές του προθέσεις, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος – ιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) τόνισε: «Πριν από όλα πρέπει να πω ότι, ανήκοντας σε οικογένεια δικαστικών και δημοσίων λειτουργών με μακρά παράδοση προσφοράς στο Δημόσιο, εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη. Γιατί γνωρίζω ότι η τεράστια πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων δικαστών εκπληρώνουν, με εντιμότητα και πάθος, την αποστολή τους στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Μέσω του ΚΕΠΠ επιθυμώ να προσφέρω με όλους μου τις δυνάμεις στη χώρα, η οποία  περνά, και θα περάσει, κρίσιμες μέρες. Με τεράστιο διακύβευμα την ανάπτυξή της. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι η συμβολή μου αυτή θα είναι επωφελής και για την ανανέωση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε μια  περίοδο όπου παρουσιάζει κόπωση και άρα υπάρχει ανάγκη από νέα πολιτικά εργαλεία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ