Πολιτικη & Οικονομια

Σκέρτσος: Κυβέρνηση-αντιπολίτευση να κάνουν έκκληση για ηρεμία

«Οι εκλογές είναι εκτός κάθε συζήτησης»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος © EUROKINISSI / POOL PHOTO/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Άκης Σκέρτσος: Η δήλωση για έκκληση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ηρεμία στην κοινωνία - Τι είπε για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και το ενδεχόμενο εκλογών.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η κυβέρνηση και τα κόμματα όλης της αντιπολίτευσης πρέπει να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην κοινωνία, τα πανεπιστήμια. Απαιτείται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλλαγής και αυτοπεριορισμού από όλους μας». 

Ο κ. Σκέρτσος αναφερόμενος στα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ είπε ότι «η κατάληψη έληξε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η παρέμβαση θα έπρεπε να είχε γίνει και νωρίτερα. Δυστυχώς τέτοιες εστίες καταλήψεων δημιουργούσαν εύφλεκτη ύλη για αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλα πανεπιστήμια. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει τη στιγμή αυτή κοινωνική ειρήνη και αυτή τη δυνατότητα μπορεί να την επιβάλλει μόνο η αστυνομία. Και η κυβέρνηση και τα κόμματα όλης της αντιπολίτευσης πρέπει να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην κοινωνία, τα πανεπιστήμια. Όποιοι επιλέγουν το δρόμο της βίας, της αμφισβήτησης, θα πρέπει να συμμορφώνονται με βάση τους κανόνες που θέτει το κράτος δικαίου». 

Παράλληλα, κ. Σκέρτσος άφησε αιχμές κατά του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης γιατί, όπως τόνισε, «είχε δώσει πολιτική κάλυψη εδώ και ένα μήνα σε διαδηλώσεις και πορείες», και αυτό «γίνεται επίσημα από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται από τα στελέχη, τη Νεολαία του κόμματος. Δίδεται πολιτική κάλυψη σε πορείες, που ναι μεν είναι νόμιμες - έχουμε πει ότι δεν θα απαγορευθούν οι πορείες κι αυτό αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα - ωστόσο δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και η αντιπολίτευση. «'Αρα όσο περισσότερο ενδυναμώνεται αυτή η συμμετοχή στις πορείες από τα πολιτικά κόμματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή», ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να μην απευθύνει ξανά τη μομφή στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή στις πορείες, καθώς (ο ΣΥΡΙΖΑ) «έχει την απόλυτη ευθύνη και φέρει την υπογραφή αυτής της όξυνσης».

 

 

Σκέρτσος: Μεμονωμένο γεγονός στη Νέα Σμύρνη, δεν χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία

Αναφερόμενος στο περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι αν δεν είχε συμβεί, «το πιθανότερο» είναι ότι δεν θα γίνονταν και όσα ακολούθησαν, ενώ έκανε λόγο για «ένα μεμονωμένο γεγονός το οποίο έχουμε καταδικάσει όλοι, δεν χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της. Δεν έχουμε κράτος αστυνομοκρατίας, όπως θέλει να εμφανίζει αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια αστυνομία που κινείται εντός του πλαισίου νομιμότητας που θέτει το πολίτευμά μας, έχει (η αστυνομία) διαδικασίες και όργανα ελέγχου, έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο η πειθαρχική διαδικασία, έχουμε υιοθετήσει τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, έχει μεταφερθεί ο πειθαρχικός έλεγχος στο Συνήγορο του Πολίτη» και όλα τα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου των οργάνων της αστυνομίας. «Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια παραποίηση της πραγματικότητας και μια προσπάθεια τεχνητής όξυνσης από την αντιπολίτευση σε μια περίοδο κατά την οποία επειδή υπάρχει μεγάλη κοινωνική κόπωση από τα μέτρα που εφαρμόζουμε εδώ και ένα χρόνο. Απαιτείται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλλαγής και αυτοπεριορισμού από όλους μας». 

Σκέρτσος: Οι εκλογές είναι εκτός κάθε συζήτησης

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ακόμη ότι «οι εκλογές είναι εκτός κάθε συζήτησης, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη στιγμή είναι η όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη έξοδός μας από την κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο πηγαίνει πολύ καλά, πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπάρχει μια αρκετά επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας συγκριτικά επίσης με τις υπόλοιπες χώρες».

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, ο Άκης Σκέρτσος είπε: «Τα μέτρα λειτουργούν και αυτό πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά, πρέπει να το ακούν και οι πολίτες και να παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν. Διότι τα μέτρα αυτήν τη στιγμή μας στερούν την ελευθερία μας αλλά σώζουν ζωές. Σώζουν ζωές, πρέπει να το θυμόμαστε συνεχώς αυτό πρέπει να το θυμούνται όσοι προτρέπουν τον κόσμο να συμμετέχει σε δραστηριότητες και γεγονότα, τα οποία λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Τα μέτρα εφαρμόζονται και λειτουργούν, έχουν αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιθετικό».

Μάλιστα, προσέθεσε: «έχει έρθει ένα τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και στη χώρα μας, το οποίο ήταν πολύ πιο επιθετικό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, ναι, ασκεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά δεν μας έχει φέρει ακόμη στα όριά μας. Συνεπώς όλοι πρέπει να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, με αυτοσυγκράτηση και να περάσουμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ