Πολιτικη & Οικονομια

Ταραντίλης: Το ν/σ για τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζει παθογένειες

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χρήστος Ταραντίλης: Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις, τον εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της σημερινής (1/2) ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, το νομοσχέδιο προβλέπει: 

  • Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021
  • Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος
  • Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).
  • Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

 «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης και προσέθεσε: «Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «σύμμαχος της κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα- έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας- Πύργου και ο Βόρειος Οδικός 'Αξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους», τόνισε.

Ταραντίλης: Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες

Περνώντας στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες. Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: Πρώτον: Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν - με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις - τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης. Και δεύτερον: Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας».

Ταραντίλης για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση μίλησε συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε: «Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων:

  • Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
  • Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.
  • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.
  • Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του».

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Χρήστο Ταραντίλη (1/2/21)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ