Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου για Σοφία Μπεκατώρου: Διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τη Χρυσή Ολυμπιονίκη μετά την αποκάλυψη για τον βιασμό από παράγοντα της Ομοσπονδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Μπεκατώρου και Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο
Σοφία Μπεκατώρου και Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τη Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό μετά την καταγγελία για τον βιασμό από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Τη Σοφία Μπεκατώρου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Χρυσής Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα δέχτηκε πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση ανάμεσα στη Σοφία Μπετατώρου και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε μετά τη συγκλονιστική μαρτυρία για τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 η Ολυμπιονίκης θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει τα όσα έχει δημοσίως καταγγείλει.

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου» ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και πρόσθεσε: «Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο».

Όπως είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη Σοφία Μπεκατώρου, «στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας». Και πρόσθεσε: «Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό».

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση» ανέφερε ακόμη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τη Σοφία Μπεκατώρου - Η δήλωση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας.

» Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

»Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή -ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά.

» Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.