Ελλαδα

Σοφία Μπεκατώρου: Σάλος για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Αγανάκτηση στα social media για τον τρόπο που αντέδρασε η ομοσπονδία μετά την αποκάλυψη του βιασμού

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sofia-bekatorou-omospondia-istioploias.jpg
Σοφία Μπεκατώρου © EUROKINISSI

Ο βιασμός που αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου και η θύελλα αντιδράσεων στα social media για την απαράδεκτη ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση στο Twitter για την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας και την αντίδρασή της μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου.

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης αποκάλυψε τον βιασμό της από παράγοντα, όταν ήταν 22 ετών. Η Σοφία Μπεκατώρου μοιράστηκε τη συγκλονιστική μαρτυρία της στη διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι».

Πέρασαν σχεδόν 24 ώρες μέχρι να έρθει η πρώτη αντίδραση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας. Στην ανακοίνωσή της, αφού γνωστοποιεί ότι δεν υπήρξε κάποια καταγγελία από την πλευρά της πρωταθλήτριας, επίσημη ή ανεπίσημη, την καλεί «να γίνει συγκεκριμένη» -να δώσει δηλαδή το όνομα του βιαστή της. Η απαράδεκτη στάση της Ομοσπονδίας πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στα social media. Κύμα οργής προκάλεσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η κα Μπεκατώρου».

Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο newsit, υποστήριξε: «Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε καταρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Απ' ο, τι κατάλαβα δεν το ήξερε και κανείς στον ιστιοπλοϊκό χώρο. Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος, δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος;».

Στην ερώτηση, μάλιστα, αν μίλησε με τη Σοφία Μπεκατώρου, απάντησε: «Αν δεν το πει η ίδια επώνυμα στην ομοσπονδία, τι να αρχίσω να κάνω; Εικασίες; Μας ενδιαφέρει βέβαια το συμβάν αλλά επαναλαμβάνω ας μας κάνει επώνυμα μια καταγγελία η κα Μπεκατώρου να μας πει για ποιον μιλάει. Δεν είναι όμως λίγο αργά τώρα που το καταγγέλλει η ίδια μετά από 24 χρόνια; Αν το έκανε αμέσως, θα κάναμε και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Αν τον καταγγείλεις αμέσως προστατεύεις και όλο το χώρο. Αν το καταγγείλεις εν τη γενέσει του, δεν νομίζω ότι είναι τεράστιο πρόβλημα. Εγώ θα θεωρήσω δεδομένη την καταγγελία, αν έρθει η Σοφία και μου πει, έστω εμπιστευτικά, έγινε αυτό και αυτό».

Τα μηνύματα οργής για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και τις δηλώσεις του προέδρου Αντώνη Δημητρακόπουλου

«Αντί να πουν μπράβο στην κυρία Μπεκατώρου που βγήκε και μίλησε και έδωσε κουράγιο σε γυναίκες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν κι αυτές, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βγαίνει και λέει "τώρα το θυμήθηκε μετά από 24 χρόνια"... Ντροπή» αναφέρει ένα από τα μηνύματα στο Twitter, την ώρα που άλλοι χρήστες χαρακτηρίζουν «ξεφτίλες» τους υπεύθυνους στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

«Η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο και ζητάει το όνομα από την Σ. Μπεκατώρου "Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε". Αντί να πει συγγνώμη που δεν γνωρίζαμε θα κάνουμε έρευνα, προστατεύει το θύτη» επισημαίνεται σε άλλο μήνυμα για το τρόπο που αντέδρασε η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη από τη Σοφία Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα βιασμού από παράγοντα.

 

 

 

 

 

 

 

Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για Σοφία Μπεκατώρου: Η ανακοίνωση μετά την αποκάλυψη για τον βιασμό της, που προκάλεσε αντιδράσεις στα social media

«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά.

» Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

» Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα».

Συγκλόνισε η Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, μιλώντας για τη σεξουαλική της κακοποίηση από παράγοντα, τόνισε:

«Κάποια στιγμή, όπως μιλάγαμε με τον Χ, γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.

» Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό, κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα, λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ, πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος, προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό, απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί».

«Του είπα όχι, αλλά...»

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

» Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

» Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρόνων, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

» Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων.

» Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.

» Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.

» Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.