Πολιτικη & Οικονομια

Ανασχηματισμός: Ανακοινώνεται πιθανότατα το μεσημέρι

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργικό συμβούλιο
Υπουργικό συμβούλιο © EUROKINΙSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Ποια ονόματα ακούγονται για τα διάφορα υπουργεία

Το μεσημέρι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει ο ανασχηματισμός. Τις τελευταίες ώρες φούντωσαν τα σενάρια περί αλλαγών στην κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πιθανές ανακοινώσεις γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Οι πληροφορίες που διέρρεαν πάντως, μιλούσαν τελικά όχι για σαρωτικό ανασχηματισμό, αλλά για λίγες αλλαγές και υπουργών και πολύ περισσότερες σε επίπεδο υφυπουργών. Λέγεται μάλιστα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν πολλές «καραμπόλες», με μετακινήσεις νυν υπουργών σε άλλα υπουργεία αλλά και με είσοδο κοινοβουλευτικών ανδρών και γυναικών και λιγότερο τεχνοκρατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει περισσότερο το πολιτικό «προφίλ» της κυβέρνησης βάζοντας βουλευτές από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν αποκλείεται να δούμε στο κυβερνητικό σχήμα νέα πρόσωπα, βουλευτές που ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει και να δώσει στην κυβέρνηση τον χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος.

Αν και τίποτε δεν αποκλείεται ως προς το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, όλα συγκλίνουν ότι θα γίνει τις επόμενες ώρες καθώς θεωρείται «ουδέτερος» πολιτικός χρόνος και είναι μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα της Βουλής όπου θα μπουν προς συζήτηση τέσσερα κρίσιμα νομοσχέδια.

Το ενδιαφέρον ασφαλώς στρέφεται στα ονόματα που θα φύγουν από την κυβέρνηση και σε ποια θα τους αντικαταστήσουν. Ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε διάφορα υπουργεία και θέλει να διορθώσει καταστάσεις που έχουν πληγώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν μετακινήσεις και πρωτοκλάσατων υπουργών και έξοδο ορισμένων από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ υφυπουργοί που ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντα τους θα αναβαθμιστούν. Τρίτο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού θα είναι η είσοδος στο υπουργικό σχήμα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, αρκετών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές από κάποια καραμπόλα της τελευταίας στιγμής, αμετακίνητοι στα υπουργεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι Βασίλης Κικίλιας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Το iefimerida.gr επικαλείται πληροφορίες που αναφέρουν πως ο Κωστής Χατζηδάκης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναβαθμιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός.

 Αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου

Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου φέρεται να αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης με τον Στέλιο Πέτσα να εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί σε θεσμικό υπουργείο. Στη θέση τους ως αναπληρωτές αναμένεται να παραμείνουν ο Θοδωρής Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Εξωτερικών.

Ποιοι αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση

Για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ενώ οι περισσότερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών με την είσοδο αρκετών βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός του κ. Λιβανού και του κ. Ρουσόπουλου εκτιμάται ότι θα εισέλθουν ο Γιώργος Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόμου (πιθανότατα στο υπουργείο Παιδείας) και ο Γιώργος Στύλιος. Στις θέσεις που έχουν σήμερα αναμένεται να παραμείνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζαβός, ο Χρίστος Δήμας, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Όσον αφορά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με εξαίρεση την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κοντά του στις θέσεις που έχουν σήμερα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ενώ το σχήμα αναμένεται να ενισχύσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ