Πολιτικη & Οικονομια

Ανασχηματισμός: Μακρή, Βούλτεψη & Συρεγγέλα μπήκαν στην κυβέρνηση

Ποιες είναι οι τρεις γυναίκες που αναλαμβάνουν θέσεις σε υπουργεία - Το who is who

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σοφία Βούλτεψη και Ζέττα Μακρή σε παλαιότερη συνομιλία στη Βουλή - Αναλαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό
Σοφία Βούλτεψη και Ζέττα Μακρή σε παλαιότερη συνομιλία στη Βουλή - Αναλαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ζέττα Μακρή, Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Βούλτεψη είναι οι τρεις γυναίκες που μπήκαν στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό και αυτά είναι τα βιογραφικά τους.

Η Ζέττα Μακρή, η Μαρία Συρεγγέλα και η Σοφία Βούλτεψη έγιναν στελέχη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020.

Αναλαμβάνουν θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η Ζέττα Μακρή γίνεται νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναλαμβάνοντας τη θέση που είχε η Σοφία Ζαχαράκη. Η Μαρία Συρεγγέλα είναι η νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, ενώ η Σοφία Βούλτεψη γίνεται υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα.

Ανασχηματισμός: Ποια είναι η Ζέττα Μακρή

Η Ζέττα Μακρή τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Eίναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Εκλέχτηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της ΝΔ. Aπό τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα», και από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου. Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την 1η Απριλίου 2013 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου «Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων», των «Φίλων της Αγάπης», των «Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου», του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου», του «Ομίλου ΖΟΝΤΑ».

Ζέττα Μακρή - Με τον ανασχηματισμό είναι η νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ζέττα Μακρή - Με τον ανασχηματισμό είναι η νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Η σιωπή δεν είναι οικολογική». Είναι μητέρα δύο παιδιών, του Μιχαήλ και του Κωνσταντίνου.

Ανασχηματισμός: Ποια είναι η Μαρία Συρεγγέλα

Η Μαρία Συρεγγέλα ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

Με τον ανασχηματισμό η Μαρία Συρεγγέλα είναι η νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια
Με τον ανασχηματισμό η Μαρία Συρεγγέλα είναι η νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.

Ανασχηματισμός: Ποια είναι η Σοφία Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη, που εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο, με δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Γιάννη και είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη. Εχει μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινη», «Έθνος», «Ελευθερος Τύπος», και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι». Επίσης έχει κάνει μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ήταν αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων στις 7 Μαρτίου 2004. Επίσης, διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της.

Η Σοφία Βούλτεψη συνομιλεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα
Η Σοφία Βούλτεψη συνομιλεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000, ενώ χει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σήμερα, είναι:

  • Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
  • Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος
  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

Ζέττα Μακρή, Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Βούλτεψη είναι οι τρεις γυναίκες που μπαίνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση περιλαμβάνουν και την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε την πρώτη του ανάρτησή μετά την αντικατάστασή του από τον Μάκη Βορίδη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ