- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο τελευταίος νεκρός του πολέμου
Η ανακοίνωση του εμβολίου του κορωνοϊού είναι η ανακοίνωση της λήξης του πολέμου μας με την πανδημία
Οι τελευταίες μέρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και λήξη του πολέμου μας με την πανδημία του κορωνοϊού.
Στις 5 το πρωί, ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου του 1918 σε έναν σιδηροδρομικο σταθμό μέσα σε ένα σκοτεινό δάσος λίγο βορειότερα από το Παρίσι, οι επικεφαλείς των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών στρατευμάτων, υπογράφουν το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε 40 εκατομμύρια νεκρούς.
Ο στρατηγός των συμμαχικών δυνάμεων, Ferdinand Foch, ήθελε η επίσημη λήξη να είναι στις 11/11 και ώρα 11, αφενός λόγω του συμβολικου της ημερομηνίας και της ώρας, αφετέρου για να επιτρέψει στα νέα να διαδοθούν σε όλο το μέτωπο. Ο πόλεμος κράτησε ακόμα 6 ώρες μετά τη λήξη του. Και παρότι τα νέα έφτασαν γρήγορα παντού, μερικοί αμερικανοί στρατιωτικοί αρνήθηκαν να παύσουν πυρ και συνέχισαν να πολεμούν μέχρι τις 11 της 11ης 11ου του 1918. Μερικοί πίστευαν ότι πρέπει να δείξουν στους σκληροτράχηλους Γερμανούς ότι οι όροι της ειρήνης πρέπει να τηρηθούν από αυτούς απολύτως. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν το 313 Τάγμα Πεζικού του Αμερικανικού Στρατού.
Το πρωί της Συμφωνίας βρήκε το Τάγμα στην άκρη της δεξιάς αμυντικής γραμμής Meuse-Argonne. «Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση από τα αρχικά σχέδιά μας έως τις 11 το πρωί» διέταξε ο Υποστράτηγος William Nicholson.
Ανάμεσα στους στρατιώτες του ήταν ο 23χρονος Henry Gunther. Πριν τον πόλεμο ο Henry Gunther ειχε μια άνετη ζωή με την αραβωνιαστικιά του και την καλή θέση που κατείχε στην τοπική τράπεζα της Βαλτιμόρης. Ο κομψός και έξυπνος Henry, απόγονος μάλιστα γερμανών μεταναστών, υπηρέτησε τον αμερικανικό στρατό αρχικά ως λοχίας αλλά η στρατιωτική υπηρεσία λογοκρισίας έπιασε ένα γράμμα που έγραψε σε ένα φίλο του στην Αμερική που του μιλούσε για τις δυσκολίες του πολέμου και τον απέτρεπε από το να καταταγεί. Έτσι ο αμερικανικός στρατός τον υποβίβασε σε απλό στρατιώτη. Σύντομα έρχεται και το δεύτερο χτύπημα όπου η αραβωνιαστικιά του του στέλνει επιστολή ότι θέλει να χωρίσουν.
Στις 10.44, δεκάξι λεπτά πριν το τέλος του πολέμου, ένας αγγελιοφόρος φτάνει στο 313 Τάγμα Πεζικού του Henry λέγοντάς τους ότι στις 11 ακριβώς τελειώνει ο πόλεμος. «Κρατήστε τις γραμμές σας. Μείνετε εκεί που είστε» κραυγαζει ο αγγελιοφόρος. Ο Gunther ήξερε ότι είχε μόνο 14 λεπτά για να κερδίσει τη χαμένη του τιμή.
Ο Henry σηκώθηκε από το χαρακωμα και φόρεσε στο όπλο του την ξιφολόγχη. Οι Γερμανοί έκπληκτοι τον βλέπουν να ορμά πάνω τους ενώ οι σύντροφοί του τού φωνάζουν να γυρίσει πίσω. Ο Henry τους αγνοεί. Οι Γερμανοί δεν έχουν επιλογή. Το πυροβόλο τους κροταλίζει και οι σφαίρες τον χτυπούν κατάστηθα. Το άψυχο σώμα του όμορφου 23χρονου Henry, του τραπεζικού από τη Βαλτιμόρη, σωριάζεται στη λάσπη της Γαλλίας στις 10.59, στις 11/11 του 1918. Ο Henry Gunther είναι ο τελευταίος νεκρός του πολέμου.
Η ανακοίνωση του εμβολίου του κορωνοϊού είναι η ανακοίνωση της λήξης του πολέμου μας με την πανδημία. Από εδώ και πέρα προσέχουμε ακόμα πιο πολύ, οχυρωνόμαστε, φοράμε μάσκες, προσέχουμε τους ηλικιωμένους μας.
Δεν βγαίνουμε ακάλυπτοι στο πεδίο της μάχης και, πάνω από όλα, δεν κάνουμε αποκοτιές.
Προσέχουμε ώστε να μην είμαστε εμείς ή οι δικοί μας οι Henry Gunther του πολέμου με τον κορωνοϊό. Η 11η ώρα της 11ης 11ου του πολέμου μας με το θανατικό του κορωνοϊού είναι πολύ κοντά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.