- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη
Οι δύο χάρτες της Ελλάδας και της Ευρώπης που δημοσιοποιήθηκαν χθες και τα 20 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες σε απαγόρευση κυκλοφορίας δείχνουν την εικόνα
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία, οι χάρτες του κορωνοϊού και η επέλαση του δεύτερου κύματος στην Ευρώπη
Τα νέα από την Ευρώπη στο μέτωπο του κορωνοϊού είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά. Προχθές ο πρόεδρος Μακρόν κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για τέσσερις εβδομάδες από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί σε 9 μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και το Παρίσι. Η Ολλανδία τέθηκε ξανά σε μερικό lockdown την Πέμπτη, λόγω αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων, ενώ ολλανδικά νοσοκομεία ετοιμάζονται να ζητήσουν βοήθεια από γερμανικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, φτάνοντας τους 1.526. Η Βρετανία κατέγραψε 18.980 νέα κρούσματα και 138 θανάτους μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο, χθες Πέμπτη. Η Ιταλία σημείωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων την Τετάρτη, με 7.332 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων στη χώρα από τον περασμένο Μάρτιο, με συνολικό αριθμό κρουσμάτων 372.799.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη και προειδοποιεί για 5πλάσιους θανάτους, σε σύγκριση με την κορύφωση του Απριλίου, αν χαλαρώσουν τα μέτρα.
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στον πρώτο σχετικό χάρτη* του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι βαμμένο κόκκινο, ενώ μόνο ένα τμήμα της Ελλάδας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και η Καλαβρία στην Ιταλία χρωματίζονται με πράσινο. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως την ώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο σημειώνει άνοδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει προς το παρόν σχεδόν σταθερός. Η αύξηση των ελέγχων εν μέρει ευθύνεται για την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του Οργανισμού για την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη μετάδοση μεταξύ των νέων, που είναι λιγότερο ευάλωτοι, όπως και το ότι τα συστήματα Υγείας έχουν σε ένα βαθμό ενισχυθεί, βοηθούν τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας.
Εδώ, βέβαια, να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει το αντίθετο, ο αριθμός των θανάτων είναι αναλογικά μεγαλύτερος σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που τείνει να αποδίδεται στο ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ και στο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Και ενώ συνολικά η χώρα μας είναι από τις περιοχές που έως τώρα η πανδημία φαίνεται σε ένα βαθμό να ελέγχεται, στον νέο επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας έναντι του κορωνοϊού που δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση κάθε εβδομάδα, είχαμε το πρώτο κοκκίνισμα. Η Κοζάνη από χθες τέθηκε στο Επίπεδο 4, Αυξημένου Κινδύνου, που σημαίνει λοκντάουν. Οι φωτογραφίες δείχνουν το τοπίο από μια έρημη πόλη. Στο αμέσως προηγούμενο επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης, βρίσκονται: Αττική, Αχαΐα, Θήρα, Μύκονος, Ιωάννινα, Πέλλα, Σάμος, Νήσοι Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα, Ζάκυνθος, Λέσβος και Τρίκαλα.
Τα πράγματα δεν είναι καλά, οι χάρτες μας το κάνουν εικόνα. Και οι πιο άπιστοι πια θα πρέπει να μπορούν να πειστούν πως δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη. 20 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες σε απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι αστείο. Και ακολουθούν κι άλλοι. Ας σκεφτούμε μόνο πώς θα ήταν τα νούμερα σε κρούσματα και θανάτους, και τα χρώματα στους χάρτες, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα. Και ας συνειδητοποιήσουμε πως όσο πιο πιστά τηρούνται τόσο θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που κινδυνεύει να σκεπάσει όλη την Ευρώπη, δεδομένου πως όσο προχωράει ο χειμώνας η κατάσταση θα δυσκολεύει. Χρειαζόμαστε περισσότερες ΜΕΘ, ναι, αλλά στις ΜΕΘ οι άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους, το στοίχημα είναι να φτάνουν σε αυτές όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι.
Άλλωστε, αν κάτι μας έμαθε το πρώτο κύμα είναι ότι ο πόλεμος με τον κορωνοϊό κερδίζεται πριν. Η απαγόρευση κυκοφορίας είναι η έσχατη λύση που αποτρέπει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών όταν η διασπορά του ιού ξεφύγει, εφόσον δεν υπάρχουν εμβόλια. Τα τελευταία χαρακώματα του λοκντάουν εγκυμονούν τους δικούς τους θανάσιμους κινδύνους, αλλά καμιά χώρα δεν μπορεί να τα αποφύγει εάν η επιδημιολογική έξαρση το απαιτεί. Θα περιμένουμε με αγωνία τους επικαιροποιημένους χάρτες κάθε εβδομάδα, εκεί πλέον θα είναι στραμμένη η προσοχή μας. Μέχρι νεωτέρας.
*Στον χάρτη αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών με πράσινο αποτυπώνονται οι χώρες που τις τελευταίες 14 ημέρες κατέγραψαν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από 4%. Με πορτοκαλί αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ή ποσοστό θετικότητας 4% και πάνω ή 25-150 κρούσματα ανά 100.000 και ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%. Στο «κόκκινο» είναι οι χώρες με 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ποσοστό θετικότητας 4% και πάνω ή περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τέλος, με γκρι αποτυπώνονται οι χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανεπαρκείς πληροφορίες ή γίνονται λιγότεροι από 300 έλεγχοι ανά 100.000 κατοίκους.
Το ECDC δημοσίευσε τον πρώτο σχετικό χάρτη σαν ένα εργαλείο για να εναρμονίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις συστάσεις τους για τις μετακινήσεις. Ο χάρτης θα ανανεώνεται κάθε Πέμπτη και βασίζεται στα στοιχεία που δίνουν τα μέλη της ΕΕ στο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης (TESSy) έως τις 23:59 κάθε Τρίτη ή σε στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο ECDC απο άλλες επίσημες πηγές.
Χάρτης Ελλάδας
74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.
Στο ανώτατο επίπεδο βρίσκεται μόνο η Π.Ε. Κοζάνης, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Στο επίπεδο 3 – Αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαΐα, Θήρα, Μύκονος, Ιωάννινα, Πέλλα, Σάμος, Νήσοι Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα, Ζάκυνθος, Λέσβος και Τρίκαλα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.