Πολιτικη & Οικονομια

Κελέση-Σαράφης-Κούλογλου και Παπαδημούλης στα βραβεία του γέλιου

Τα Πούλιτζερ των φτωχών

Σταμάτης Ζαχαρός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην ευρωβουλή Κούλογλου και Παπαδημούλης άκουσαν τη φωνή της Κελέση να μοιάζει με του Τουίτι και ο Σαράφης να μιλάει σαν τον Βασίλη Καρρά.

Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο περισσότερο μπορούν να γελοιοποιήσουν μια ούτως ή άλλως γελοία πρωτοβουλία τα μέλη της ευρωομάδας της αριστεράς, όμως η παρουσία συγκεκριμένων προσώπων εγγυόταν άφθονο γέλιο. Σε μια σεμνή τελετή η ευρωομάδα της αριστεράς GUE / NGL. απένειμε τα ετήσια βραβεία για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» αλλά μεταξύ των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνονταν και οι διαβόητοι πλέον Κελέση και Σαράφης. Ναι αυτοί που άκουσαν ή υπέθεσαν, περιέγραψαν τροχήλατες βαλίτσες και φακέλους με εικασίες για τους παραλήπτες αλλά ουδέποτε κατόρθωσαν να αποδείξουν οτιδήποτε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. 

Είναι γνωστό ότι η εγχώρια νεο-αριστερά ζει για να φαντασιώνεται τους μύθους της. Δεν έχει σημασία αν η υπόθεση εμπλοκής πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis δεν κατέληξε πουθενά. Δεν έχει σημασία επίσης αν οι φερόμενοι ως «κατασκευαστές» της υπόθεσης ελέγχονται για σκευωρία. Η ευρωομάδα της Αριστεράς επέλεξε να τιμήσει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Και μπορεί για όλους τους υπόλοιπους η συγκεκριμένη βράβευση να μοιάζει με κωμωδία, όμως είναι περίπου βέβαιο ότι για τους ζηλωτές της νέο-αριστεράς η χθεσινή ημέρα θα ενταχθεί στο ετήσιο εορτολόγιο. Θα τους γιορτάζουν ως οσιομάρτυρες όπως κάνουν με άλλους φανταστικούς ήρωές τους. Τους νεκρούς της ΕΡΤ λόγου χάρη, με το μνημείο να συνεχίζει να στέκει αγέρωχο έξω από το κτίριο στην Αγία Παρασκευή. 

Για να τους γελοιοποιήσουν ακόμη περισσότερο, επέλεξαν να δώσουν στη δημοσιότητα και βίντεο με δηλώσεις τους. Βίντεο βγαλμένα από τις ημέρες της παλιάς αυθεντικά κίτρινης ελληνικής τηλεόρασης. Οι δύο μάρτυρες κάθονται με πλάτη στο φακό και φορώντας κουκούλα. Το απαύγασμα ωστόσο της σκηνοθεσίας είναι ότι αλλάξαν την ταχύτητα της φωνής τους με αποτέλεσμα η φωνή της Κελέση να μοιάζει με του Τουίτι και ο Σαράφης να μιλάει σαν τον Βασίλη Καρρά. 

Ακόμη πιο αστεία και δήθεν δραματικά είναι όσα καταγγέλλουν. Περιγράφουν μια κόλαση που έζησαν και αυτοί αλλά και οι οικογένειές τους. Σε μια πραγματική μαρτυρία, όσα καταγγέλλουν θα ήταν μια μομφή για την Κυβέρνηση της εποχής εκείνης, καθώς δεν κατόρθωσε να προστατέψει την ανωνυμία τους. Και πώς να το κάνει άλλωστε, όταν διάφοροι βουλευτές δήλωναν ότι γνώριζαν την ταυτότητά τους; Ο ίδιος ο διώκτης της αδικίας και της Novartis, ο Παύλος ο Πολάκης (sic) είχε δηλώσει ότι «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και “κελάηδησαν"» (ΑΝΤ1 7.2.2018).

Η Κελέση λέει (πάντα με φωνή Τουίτι) ότι «το συγκεκριμένο βραβείο τους δίνει το κουράγιο να συνεχίσουν στα επόμενα βήματα της έρευνας, όποιο και αν είναι το κόστος». Δεν γνωρίζω ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα της έρευνας που φαντάζεται η Κελέση-Τουίτι. Αυτό που ερευνάται προς το παρόν είναι αν υπήρξε σκευωρία. 

Το αυθεντικό γέλιο φυσικά βγαίνει από τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου. Ο Στέλιος Κούλογλου αφού κάνει μια αναφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Νovartis στις ΗΠΑ, εγκαλεί την Ελληνική Κυβέρνηση που δεν έχει στραφεί εναντίον της. Η μικρή λεπτομέρεια ότι η Ελληνική Κυβέρνηση που διαχειρίζονταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πτοεί ώστε να καταγγείλει το γεγονός. Άλλωστε αυτή ήταν η κατηγορία που απηύθυναν άπαντες κατά της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να την υιοθετήσει και να την απευθύνει στους πολιτικούς του αντιπάλους. Κάτι σαν το «καθρεφτάκι» που κάναμε στο δημοτικό. 

Το Γκραν φινάλε βεβαίως δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλος από τον μεγάλο καρατερίστα Δημήτρη Παπαδημούλη. Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γαρ, κράτησε το καλύτερο για τον εαυτό του. Δίνοντας έναν θεσμικό τόνο στη βράβευση, τόνισε ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κριτήρια ανεξαρτησίας και να μην υπηρετούνται μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Αλίμονο δεν πήγε κανενός το μυαλό σε κάτι τέτοιο κύριε Δημήτρη. 

Βεβαίως δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό σε μια χώρα που μπορούμε να γελοιοποιήσουμε τα πάντα. Ακόμη και έναν τόσο σοβαρό θεσμό όπως οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Κελέση και Σαράφης είναι -θεωρητικά πάντα- άγνωστα πρόσωπα. Όπως επισημαίνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο τwitter, μόνο η Τουλουπάκη θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι. Η ευρωομάδα της Αριστεράς τους γνωρίζει επίσης (ή ζήτησε πληροφορίες από τον Πολάκη)  και αυτό θα έπρεπε να θορυβήσει τους Κελέση-Σαράφη, σχετικά με την προστασία της ταυτότητάς τους. Θα έπρεπε βεβαίως να θορυβήσει και κάποιον εισαγγελέα, αλλά δυστυχώς η μόνη σοβαρή παρέμβαση που θα μπορούσε να υπάρξει σε μια γελοία υπόθεση, απλώς δεν συνέβη πότε…