Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Μελάς: Τα θερμά λόγια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Πηγή έμπνευσης για όλους μας «οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του στις δύσκολες εποχές που διανύουμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
katerina-sakellaropoulou.jpg
© EUROKINISSI

Πηγή έμπνευσης ο Παύλος Μελάς στις δύσκολες εποχές που διανύει η Ελλάδα, είπε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή αποκατάστασης της οικίας στην Κηφισιά.

Για τον Παύλο Μελά μίλησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή αποκατάστασης της οικίας του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα στην Κηφισιά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε θερμά λόγια για τον Παύλο Μελά, ο οποίος άφησε τα πάντα πίσω του και πήγε να πολεμήσει στη Μακεδονία, θυσιάζοντας τελικά τη ζωή του.

«Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την τελετή αποκατάστασης της οικίας Παύλου Μελά στην Κηφισιά.

Αναφερόμενη στην προσωπικότητα και στην ηρωική θυσία του Παύλου Μελά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για έναν ευγενή ιδεολόγο, οραματιστή μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο οποίος αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός».

«Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός. "Άλλοι θ' αγωνισθούν κατά μεγαλύτερων εχθρών", έγραψε χαρακτηριστικά η Ναταλία Μελά. Ο αγώνας του μπορεί όλους "να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει στις ώρες τις αδύνατες. Γιατί οι ευγενικές ιδέες έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Και καμιά δεν προκόβει χωρίς ηρωισμό". Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε» ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ηρωική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη συγκίνησή της για την αποκατάσταση της οικίας του στην Κηφισιά, την οποία -όπως είπε- «με τόση γενναιοδωρία και εθνικό αίσθημα δώρισε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η εγγονή του, κυρία Ναταλία Ιωαννίδη».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συγκίνηση διπλή, καθώς σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του, στις 13 Οκτωβρίου 1904, στα 34 μόλις χρόνια του. Σκοτώθηκε από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, στο χωριό Σιάτιστα της Καστοριάς (που σήμερα φέρει το όνομά του), όπου βρισκόταν για να οργανώσει τον ένοπλο αγώνα του ελληνικού πληθυσμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε έμφαση και στην προσωπογραφία του Παύλου Μελά με στολή αξιωματικού, που φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Ιακωβίδης το 1904, υπενθυμίζοντας ότι «από το σχεδόν ολόσωμο αυτό πορτρέτο του μας ατενίζει με αυτοπεποίθηση μια ευγενής μορφή, ένα πρόσωπο αποφασισμένο, αφοσιωμένο στο εθνικό ιδεώδες που φλόγιζε εκείνη την εποχή τις καρδιές των ελεύθερων Ελλήνων».

«Ένας πατριώτης, που εγκατέλειψε με αυταπάρνηση την οικογενειακή εστία και την άνεση του αστικού βίου για να βρεθεί σε ένα τόπο άγνωστο και μια φύση εχθρική, όπου μάχονταν βίαια κομιτατζήδες, δυνάμεις του οθωμανικού στρατού, Έλληνες άτακτοι πολεμιστές, και να αντιμετωπίσει, συχνά απογοητευμένος αλλά πάντοτε ακέραιος, πιστός στην αποστολή του, την καχυποψία του τοπικού πληθυσμού, την ασυνεννοησία ακόμα και με τους φυσικούς συμμάχους του, την αγριότητα των αντιπάλων του, και τέλος την προδοσία» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα θερμά της λόγια για τον Παύλο Μελά κατά τη διάρκεια της τελετής αποκατάστασης της οικίας του στην Κηφισιά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.