Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας

Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Yang Jiechi

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας» αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο επικεφαλής του κεντρικού οργάνου εξωτερικών υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. της Κίνας, Yang Jiechi, έγινε σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κύριος Yang μετέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους χαιρετισμούς του Προέδρου Xi Jinping και υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας. 

Η κα Σακελλαροπούλου τόνισε την επιθυμία και της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Επίσης ευχαρίστησε τον κύριο Yang για την υποστήριξη που παρέσχε προς τη χώρα μας η Κίνα με την αποστολή υγειονομικού υλικού για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο κύριος Yang συνεχάρη την Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν την πολυμερή συνεργασία και τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ενώ αντιθέτως, η Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύει τον διάλογο. Ο κύριος Yang συμφώνησε ως προς τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ως προς το Κυπριακό, ο κύριος Yang πρόσθεσε ότι η Κίνα παγίως στηρίζει την εξεύρεση λειτουργικής και δίκαιης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε  ότι το Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας 2021, το οποίο συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 2021, θα επιτρέψει την ανάληψη δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς, φορείς αρχαίων πολιτισμών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ