Πολιτικη & Οικονομια

Το ΥΠΕΞ απάντησε στις απειλές πολέμου του Οκτάι

«Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ΥΠΕΞ απαντώντας στον Τούρκο αντιπρόεδρο αναφέρει πως το Διεθνές Δίκαιο δεσμεύει όλα τα κράτη του κόσμου

Στην δήλωση του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Φουάτ Οκτάι είχε αναφέρει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια είναι «αιτία πολέμου»

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».«Η Τουρκία δεσμεύεται από το 'Αρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

 

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η  δήλωση Οκτάι

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε νωρίτερα τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία:

«Εάν η προσπάθεια της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».

«Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Το έθνος μας όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του δεν ακούει κανέναν. Δεν το νοιάζει όποιο και αν είναι το τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ