Πολιτικη & Οικονομια

ΕΕ: Διπλωματικές διεργασίες - Στο τραπέζι κυρώσεις για Τουρκία

Δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο
Άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο © EPA/SEAN GALLUP / POOL

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση εκνευρίσει τον Ερντογάν

Κορυφώνονται οι πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο
© EPA/SEAN GALLUP / POOL

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση εκνευρίσει τον Ερντογάν. 

Για τη Γερμανία (αλλά επίσης για άλλους σημαντικούς παίκτες όπως είναι η Ιταλία αλλά και η Ισπανία) εξακολουθεί να προέχει η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Το Βερολίνο ειδικά ανησυχεί ότι η επιλογή των κυρώσεων θα τινάξει «στον αέρα» την προσπάθεια επαναφοράς της Τουρκίας σε ένα μονοπάτι συνεννόησης και νομιμότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συνδεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας (το ένα από τα δύο θέματα που απασχολούν τη συζήτηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ) με κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Αν ξεκινήσουμε να ενεργούμε κατά αυτό τον τρόπο, θα καταστούμε ανίκανοι να δρούμε ως ΕΕ», δήλωσε. Στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι σειρά κρατών μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους η Αθήνα και η Λευκωσία, σκοπεύουν να συνδέσουν τις δύο περιπτώσεις.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΕΝΔΙΑΣ Ν ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΕΝΔΙΑΣ Ν ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/photothek Foreign Office

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει κατάλογο κυρώσεων ο Μπορέλ

Τη λίστα των κυρώσεων στη Τουρκία, σε περίπτωση που συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Ζοζέπ Μπορέλ
ΑΡΧΕΙΟ - ΟΎπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ © EPA/Sean Gallup / POOL


«Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνεδρίαση αυτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί, κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κριτική στην Τουρκία από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν

Κριτική στην Τουρκία άσκησε και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέι που εκπροσωπεί την Κομισιόν στη συνάντηση. Ενώ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, κατέστησε σαφές ότι το διακύβευμα για την Άγκυρα είναι εάν «μακροπρόθεσμα» γίνει μέλος της ΕΕ: «Αυτές οι ενέργειες θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας». Δριμεία κριτική στην Άγκυρα άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «περιφρονεί κάθε σύμβαση» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί την ΕΕ και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Κατά τον κ. Σέλενμπεργκ είναι «πολύ σημαντικό» η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα συνομιλιών των δύο χωρών με την Τουρκία. Τα επίμαχα ζητήματα τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Αλεξάντερ Σέλενμπεργκ υποστήριξε ακόμη την αναγκαιότητα μιας «επί της αρχής συζήτησης» στην ΕΕ για τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Επιτέλους», είπε, «θα πρέπει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη να ξυπνήσει αναφορικά με τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».

Συνάντηση Δένδια - Στόλτενμπεργκ

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα». Τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία» και ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επίσης τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΕΝΔΙΑΣ Ν ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
© EPA

Ο κ. Στόλτενμπεργκ για μια ακόμη φορά εξέφρασε την πρόθεση «να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης». Η στάση αυτή οπωσδήποτε δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά. 

Νέα επικοινωνία Τραμπ - Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες τα μεσάνυχτα εκ νέου επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αναφέρουν ότι τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΟΙΚΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΡΑΜΠ
Κυριάκος Μητσοτάκης © (ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISS

Κύπριος ΥΠΕΞ για Τουρκία: «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης»

Στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι σειρά κρατών μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους η Αθήνα και η Λευκωσία, σκοπεύουν να συνδέσουν τις δύο περιπτώσεις. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη στάση που θα επιδείξει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και έκανε λόγο για αρχές και αξίες οι οποίες θα πρέπει να προστατευτούν, σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ».

Η συζήτηση, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, διεξάγεται «υπό το φως των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και όχι σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία δεν τάσσεται υπέρ της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».

«Μίλησα για αρχές και αξίες της ΕΕ και δεν υπάρχει ασάφεια σε ό,τι αφορά αυτές τις αρχές και τις αξίες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε και την αξιοπιστία της ΕΕ» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Mε αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην τουρκική Navtex για Oruc Reis

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή τη νέα  παράνομη NAVTEX που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Oruc Reis
Oruc Reis © EPA/TOLGA BOZOGLU

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η παράνομη τουρκική NAVTEX, η οποία έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ