Πολιτικη & Οικονομια

Θάνος Τζήμερος

«Η Ευρώπη ή θα ενοποιηθεί ή θα παρακμάσει»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 481
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67369-149879.jpg

Συνέντευξη του Θάνου Τζήμερου, στην Athens Voice.

Την κρισιμότητα της ψήφου για την πορεία της Ευρώπης επισημαίνει ο Θ. Τζήμερος, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με το συνδυασμό «Δημιουργούμε Μαζί», που σημειώνει ότι οι Γέφυρες έχουν μακρόπνοη προοπτική. Χαρακτηρίζει σκανδαλώδη τον τρόπο χρηματοδότησης τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει πως η υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής είναι μια κίνηση για «μια θεσμική επανάσταση από το πιο νευραλγικό κύτταρο της νέας διοικητικής δομής της Ευρώπης».

Μήπως οι Γέφυρες στήθηκαν για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας; Γιατί όχι νωρίτερα αλλά στο παρά πέντε των εκλογών;

Οι Γέφυρες έχουν μακρόπνοη προοπτική. Δράση και Δημουργία, ξανά! θα δώσουμε μαζί και τη μάχη των εθνικών εκλογών. Ναι, θα έπρεπε η συνεργασία να έχει γίνει νωρίτερα. Όμως χρειαζόταν, και η Δράση και εμείς, να περάσουμε από διεργασίες αυτοπροσδιορισμού και ομογενοποίησης. Δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς οι Έλληνες δεν έχουμε γενικά κουλτούρα συνεργασιών. Οι Γέφυρες είναι μια διαρκής πρόταση συνεργασίας προς κάθε άνθρωπο που πιστεύει ότι είναι δική μας ευθύνη, όχι των ξένων, να δημιουργήσουμε μια αξιοπρεπή και παραγωγική χώρα.

Γιατί ο φιλελεύθερος χώρος αγκομαχά να βρει μια θέση στο πολιτικό στερέωμα; Τι φταίει;

Κατ’ αρχήν οι Γέφυρες δεν καλύπτουν μόνο το φιλελεύθερο χώρο. Επιπλέον δεν έχουν καμμιά σχέση με τις εμμονές ενός μάλλον γραφικού και θορυβώδους «φιλελευθεράτου», που δίνει την ευκαιρία στους κρατιστές να δαιμονοποιήσουν όλο το χώρο. Όμως ο σημαντικότερος λόγος που δεν έχουμε βρει τη θέση μας στο πολιτικό στερέωμα είναι ότι... δεν υπάρχει πολιτικό στερέωμα! 40 χρόνια τώρα, η μόνη στέρεα «πολιτική» ήταν ο πελατειακός κρατισμός. Μπλε, πράσινος, κόκκινος. Κάθε τι που απειλούσε αυτή τη χυδαία παντοκρατορία συκοφαντήθηκε. Το να υποστηρίζεις, για παράδειγμα, τη νεανική επιχειρηματικότητα είναι φιλελεύθερη αλλά κατ’ εξοχήν «φιλολαϊκή» αντίληψη. Δεν θες ο νέος να είναι «στη δούλεψη» κανενός, αλλά να πάρει ο ίδιος τις τύχες του στα χέρια του. Τον απελευθερώνεις δηλαδή από τα δεσμά της μισθωτής εργασίας πριν καν την ξεκινήσει! Ειδικά στη διαδικτυακή εποχή που μπορείς από την οθόνη ενός υπολογιστή να κάνεις μπίζνες με όλο τον κόσμο, οι παραδοσιακές αναλύσεις με το δίπολο εκμεταλλευτή-εκμεταλλευόμενου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο φιλελευθερισμός είναι μια ζωντανή ιδεολογία που εξελίσσεται. Σε ποιο «στερέωμα» να συνυπάρξει με σκελετούς;

Πώς καλύπτουν οικονομικά την προεκλογική τους καμπάνια οι Γέφυρες;

Ρεφενέ! Άλλωστε, όπως βλέπετε, κάνουμε κυρίως διαδικτυακές ενέργειες που έχουν ελάχιστο κόστος ή απευθείας επαφές με τους ανθρώπους στους χώρους που ζουν και εργάζονται. Δεν χρειάζονται λεφτά στην πολιτική. Της καρδιάς το πύρωμα χρειάζεται.

Έχετε κάποιο σχόλιο για την προεκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων;

Έχουμε πολλά σχόλια για το τερατώδες σκάνδαλο που λέγεται χρηματοδότηση κομμάτων, προεκλογική ή μη. Αυτή τη στιγμή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν πάνω από 270 περίπου εκατομμύρια στις τράπεζες, που δανείστηκαν απολύτως παράνομα. Δεν πληρώνουν μία, από τον Ιανουάριο του 2013. Και τώρα ψηφίζουν εκλογική χρηματοδότηση 7 εκ. ευρώ, βάσει του ποσοστού των ευρωεκλογών του 2009! Οι Γέφυρες έστειλαν εξώδικο στις τράπεζες ζητώντας να κατασχέσουν την εκλογική επιχορήγηση των δύο κομμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος. Το θέμα του πολιτικού χρήματος –νόμιμου και παράνομου– είναι σκάνδαλο μεγατόνων και θα αποκαλυφθεί όταν οι δύο χορευτές του ταγκό της διαφθοράς ξεστερεωθούν από το… πολιτικό στερέωμα.

Τι προσδοκάτε για το μέλλον της Ευρώπης από την ευρωκάλπη;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα ενοποιηθεί ή θα παρακμάσει. Δεν κυβερνιέται αυτό το πλαδαρό μόρφωμα. Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία δημοσιονομική πολιτική με 28 κεντρικές τράπεζες, 28 υπουργούς οικονομικών και 28 φορολογικά συστήματα. Η ομοσπονδιοποίηση είναι μονόδρομος. Οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, όπως σε μας οι Ηπειρώτες ή οι Κρητικοί, αλλά να ενοποιήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Υπάρχουν ελπίδες για κάτι καλύτερο ή μήπως όλα κρίνονται από τη βούληση των «μερκελιστών»;

Το τι θα συμβεί είναι στο χέρι μας. Μολονότι φαίνεται ότι οι λαϊκιστές, δεξιάς και αριστεράς, θα ενισχυθούν, θέλω να πιστεύω ότι οι εμπνευσμένοι ευρωπαϊστές, όπως ο πρόεδρος του ALDE και επί 8 έτη πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φερχόφσταντ, θα βρουν τον τρόπο να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ΝΔ προτάσσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και ζητεί την ψήφο των πολιτών, δηλώνοντας τέλος στα μνημόνια. Τι έχετε να απαντήσετε;

Σταθερότητα είναι να ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο, όχι να είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Η ΝΔ είναι σαν ένας χρεοκοπημένος, φεσατζής, απατεώνας λογιστής που ζητάει να αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών σου. Θα τον εμπιστευόσουν; Απορώ γιατί μιλάμε συνέχεια για το πότε θα φύγουν τα μνημόνια κι όχι για το λόγο που ήρθαν: το ότι χρειαζόμαστε δανεικά. Τέλος στα μνημόνια σημαίνει τέλος στην ανάγκη δανεισμού. Αυτό δεν γίνεται με την υπερφορολόγηση. Γίνεται με ανάπτυξη, η οποία επίσης δεν έρχεται μόνη της! Τη φέρνει ένα σταθερό και λογικό φορολογικό σύστημα, η απλή και σαφής νομοθεσία, η πληροφορική, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η απελευθέρωση της αγοράς, η αντικατάσταση των αδειοδοτήσεων από το θεσμό της αυτοδέσμευσης κι ένα σωρό άλλες απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που η ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση να κάνει, γιατί θα στεναχωρήσει τους πελάτες της.

Γίνεται λόγος για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς, μετεκλογικά, και μάλιστα λέγεται πως ο πρωθυπουργός θα πάρει πρωτοβουλίες με τη «Νέα Ελλάδα». Εσείς βλέπετε θετικά τις διεργασίες αυτές;

Θεσμούς χρειαζόμαστε και ευνομία, όχι καινούργιο ανακάτεμα μιας παλιάς τράπουλας. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να αλλάξει την Ελλάδα, ας αλλάξει πρώτα το κόμμα του. Ας ξεπληρώσει τα χρέη, ας στείλει κάποιους από το υπουργικό συμβούλιο στον Εισαγγελέα, κι ας δεσμευτεί ότι το πολιτικό ψεύδος θα είναι ποινικό αδίκημα. Δύσκολο, όσο υπάρχουν τα βίντεο από τα Ζάππεια. Πάντως είναι απίστευτο το ότι η νομοθεσία προβλέπει ποινές για παραπλανητική διαφήμιση ενός απορρυπαντικού, ενώ ο πολιτικός μπορεί να σε κοροϊδεύει κατάμουτρα και να μην τρέχει τίποτα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς με το σύνθημά του «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν», θέτει θέμα εθνικών εκλογών, εφόσον η διαφορά του με τη ΝΔ είναι μεγάλη. Εσείς βλέπετε την ανάγκη εθνικής κάλπης;

Όχι. Βλέπω την ανάγκη εθνικής σοβαρότητας. Δυστυχώς έχουμε μια πολύ κακή κυβέρνηση και μία τρισχειρότερη αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας είναι το καλύτερο δώρο που έκανε η ζωή στον Σαμαρά.

Πώς κρίνετε την εμφάνιση του Ποταμιού στην πολιτική σκηνή της χώρας; Είναι μήπως «βαλτός από το σύστημα», όπως λένε μερικοί;

Μ’ αρέσει το Ποτάμι. Κυλάει ήσυχα, ειδυλλιακά, με ευτυχισμένες παρέες που παίζουν στις όχθες του, σαν διαφήμιση του Νεσκαφέ. Όλους τους αγαπάμε, ψηφίστε με πρώτα και μετά θα δω τι θα κάνω, και ο Δήμου έχει δίκιο και τον Αμβρόσιο να μη στεναχωρήσουμε... Δεν ξέρω, μπορεί αυτό να είναι ένα μεταμοντέρνο επαναστατικό σενάριο που ενθουσιάζει τους απολιτικούς, σαν video game. Πάντως επειδή τον Σταύρο τον γνωρίζω προσωπικά, και τον εκτιμώ ως δημοσιογράφο, όχι, δεν είναι βαλτός. Απλώς μέχρι τώρα έκανε άλλη δουλειά: ρωτούσε. Τώρα πρέπει να απαντάει. Είναι άλλη τεχνογνωσία. Ας πούμε, ποια είναι η άποψη του Ποταμιού για το αγγελιόσημο; Για τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής; Για τον κρατικό συνδικαλισμό; Για τη μονιμότητα στο Δημόσιο; Για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας; Για το τζαμί;

Θα ρίξετε “γέφυρες” προς το Ποτάμι;

Το Ποτάμι έχει ξεπατικώσει το 95% των θέσεών μας, αποφεύγοντας βέβαια τα ακανθώδη θέματα. Αυτό είναι από μόνο του μια γέφυρα. Αλλά ακόμα δεν είναι κόμμα. Είναι πρόθεση. Όταν οργανωθεί, όταν αποκτήσει καταστατικό, όργανα, τάσεις, όταν το δούμε να διαχειρίζεται διαφωνίες, τότε θα ξέρω.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής;

Για να ξεκινήσουμε μια θεσμική επανάσταση από το πιο νευραλγικό κύτταρο της νέας διοικητικής δομής της Ευρώπης.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Γιάννη Σγουρό; Δεν έχει να επιδείξει θετικό έργο; Η γνώμη σας για την Ρένα Δούρου;

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης έχει να επιδείξει άφθονο έργο ισορροπιών και αλληλοεξυπηρετήσεων. Οι μεγάλες όμως αποφάσεις: διαχείριση απορριμμάτων, αποχέτευση, υποδομές, θαλάσσιο μέτωπο, αναπτυξιακά μέτρα, είναι σε εκκρεμότητα 5 χρόνια τώρα. Την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να την κρίνω μόνο από την κοινοβουλευτική της παρουσία: ως μέλος του πιο συντηρητικού, κρατικιστικού, λαϊκιστικού μορφώματος της πολιτικής σκηνής. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να βρω κάτι άλλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ