Πολιτικη & Οικονομια

Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ε.Ε. - Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ
Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων © EUROKINISSI/ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ- Οι στόχοι του Έλληνα ΥΠΕΞ- Τι επιδιώκει η χώρα μας για Τουρκία

Συνεδριάζει σήμερα και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης

Στο συμβούλιο η Ελλάδα θα επιδιώξει ρητά να καταγραφεί ως απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών ότι αναγνωρίζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και ότι αυτή βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης θα ζητήσει την πλήρη και ουσιαστική συμπαράσταση του Συμβουλίου προς την Ελλάδα, καθώς και να καταγραφούν ξεκαθαρά και με απόλυτο τρόπο οι παράνομες ενέργειες του Ερντογάν.

Στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα υπάρξει ενημέρωση από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο παρόν στάδιο εκτιμάται ότι θα υπάρξει προειδοποίηση για να αλλάξει συμπεριφορά η Άγκυρα. Αν τελικώς υπάρξουν κυρώσεις το θέμα της επιβολής τους είναι κάτι που ενδεχομένως θα απασχολήσει το Συμβούλιο της ΕΕ το επόμενο διάστημα.

Στη δημοσιότητα ήλθε εξάλλου και η επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει της σημερινής έκτακτης σύγκλισης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Συνάντηση Δένδια- Πομπέο στη Βιέννη

0 υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη ενώ παράλληλα από την αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετέχει και στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ενδεικτικό του διπλωματικού «πυρετού» το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να τους ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.


Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που γίνεται είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ στο Μαξίμου βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

YΠΕΞ προς Ερντογάν: H Ευρώπη θα μάθει πραγματικά τι συνέβη

Αιχμηρή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών κατά του Ερντογάν και τα όσα ισχυρίζεται για το τι συνέβη με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε νωρίτερα ότι η Ελλάδα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», κάνοντας λόγο περί «μαθήματος» προς την ελληνική πλευρά από την Τουρκία.

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας αναδημοσίευσε την απάντηση του ΥΠΕΞ μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ