Πολιτικη & Οικονομια

Διάγγελμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Καμία πρόκληση αναπάντητη

«Η Ελλάδα δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται» ανέφερε μεταξύ άλλων σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά
Διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά © EUROKINISSI/ ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι ανέφερε στο έκτακτο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τουρκία και τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Τουρκία και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε σε έκτακτο διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μαγνητοσκοπημένο έκτακτο διάγγελμα προς τους πολίτες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταδόθηκε λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους Έλληνες σχετικά με την Τουρκία και το Oruc Reis, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο συνοδεία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτο 24ωρο. Όπως είπε, η Ελλάδα «δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται», ξεκαθαρίζοντας ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Αφού προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» καραδοκεί, όταν υπάρχει συγκέντρωση πολλών στρατιωτικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, ξεκαθάρισε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την Τουρκία. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας». Και πρόσθεσε: «Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ είναι «νόμιμη» και «σύμφωνη» με το Διεθνές Δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου τηλεοπτικού του μηνύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις τουρκικές φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σχολιάζοντας με νόημα: «Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου».

Και πρόσθεσε: «Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ. Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis.

«Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία» ανέφερε.

Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη για Τουρκία και Oruc Reis: Ο κίνδυνος «ατυχήματος» καραδοκεί όταν στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις
Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη για Τουρκία και Oruc Reis: Ο κίνδυνος «ατυχήματος» καραδοκεί όταν στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ

«Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» κατέληξε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τουρκία και το Oruc Reis.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ολόκληρο το μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τουρκία και το Oruc Reis

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.

» Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

» Με αυτήν την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

» Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

» Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση στη Βιέννη την Παρασκευή (14.08.2020) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο - «Η Ελλάδα κινητοποιεί φίλους και συμμάχους» ανέφερε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση στη Βιέννη την Παρασκευή (14.08.2020) με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικο Πομπέο - «Η Ελλάδα κινητοποιεί φίλους και συμμάχους» ανέφερε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI

» Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

» Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

» Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

» Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

» Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ. Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

» Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis
Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis @tcsavunma/Twitter

» Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.

» Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

» Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

» Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

» Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».

Πού βρίσκεται το Oruc Reis - Συνεχίζει την πορεία του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται πλέον βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται στενά από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεδριάζει την Παρασκευή (14.08.2020) το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή το μεσημέρι 14 Αυγούστου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το σχετικό αίτημα της Ελλάδας έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες. Θα συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis σε περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Το μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τουρκία και το Oruc Reis μεταδόθηκε, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει εκτάκτως την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 στο Ισραήλ. Νωρίτερα, η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση της κυβέρνησης του Ισραήλ, με την οποία εκφράζεται η πλήρης στήριξη της χώρας στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ