Πολιτικη & Οικονομια

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την Τουρκία

Θα έχει τηλεφωνικές επαφές σήμερα Τρίτη, παρουσιάζοντας όλες τις νεότερες εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την Τουρκία, το Oruc Reis και τις νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενημερώνει την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς

Σήμερα Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει μεταξύ άλλων για τις κινήσεις του Oruc Reis.

Αυτό θα συμβεί, καθώς στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Κατρούγκαλος για ελληνοτουρκικά και Oruc Reis: Ανησυχούμε

«Ανησυχητικές» χαρακτηρίζει μέσω Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τις διαρροές για τη δραστηριότητα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρει, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «επίσημη ενημέρωση».

«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά "δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων"» γράφει ο τέως υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζει:

«Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κάνοντας "θόρυβο". Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για τετελεσμένα

«Να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», καλεί την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, με την ταυτόχρονη επισήμανση, «αυτό είναι το εθνικό χρέος».

Ολόκληρη η δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ