- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γεννηματά: Ο πατριωτισμός να ενώνει όχι να διχάζει τους Έλληνες
«Ο εθνικισμός έχει ανοιχτά γραμμάτια με την Ιστορία»
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, ούτε με την πατριδοκαπηλία.
Εκδήλωση με τηλεδιάσκεψη και θέμα «Τι σημαίνει πατριωτισμός σήμερα» οργάνωσε η Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής. Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επισήμανε ότι «η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα πραγματικό Κίνημα νέας Αλλαγής. Νέας πνοής. Νέων αμφισβητήσεων. Νέων συγκρούσεων. Νέων αιτημάτων. Ακόμη και νέας αισθητικής. Κίνημα που θα αγκαλιάσει, θα φέρει στην επιφάνεια και θα προωθήσει την ατζέντα του αύριο».
Κάνοντας αναφορά στην κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «σταθερή θέση της χώρας μας παραμένει, ότι το μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα). Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία» είπε. Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα παραμένουν και απαιτούν επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, ενότητα, και υπογράμμισε: «Η χώρα χρειάζεται Εθνική Γραμμή. Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη να χειρίζεται τα εθνικά θέματα».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, ούτε με την πατριδοκαπηλία. Ο εθνικισμός έχει ανοιχτά γραμμάτια με την Ιστορία. Είναι επεκτατικός σε σύνορα και κατακτητικός σε ιδέες. Ο εθνικισμός θρέφεται από μύθους, αβάσιμες αφηγήσεις, περασμένα μεγαλεία, αναζητώντας τους ενόχους που δήθεν του τα στέρησαν. Ο εθνικισμός υψώνει τείχη».
Αναλύοντας το σημερινό νόημα του πατριωτισμού, η Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε: «Είναι πατριωτισμός να δημιουργείς τις συνθήκες για να γυρίσουν στην πατρίδα τους οι νέοι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν μέσα στην κρίση με τον εκτροχιασμό της οικονομίας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009. Να προσφέρεις δυνατότητα στην νέα γενιά να ελπίζει, να κάνει όνειρα, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να αισθάνεται ότι παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Είναι πατριωτισμός να παλεύεις για την Ενωμένη Ευρώπη που θα δίνει σύγχρονες και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των λαών της. Είναι πατριωτισμός να προωθείς μια Εθνική Γραμμή που ενώνει τους Έλληνες και προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
» Είναι πατριωτισμός να αγωνίζεσαι για ανάπτυξη και δικαιοσύνη, με αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά. Γιατί η κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη είναι για λίγους. Είναι πατριωτισμός να αντιστέκεσαι στην ξενοφοβία, να ενσωματώνεις τους μετανάστες στην ελληνική κοινωνία και να μην επιτρέπεις να εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού, όπως αυτά απέναντι στον Αντετοκούνμπο.
«Είναι ο πατριωτισμός της προόδου και της Αλλαγής. Είναι ο πατριωτισμός της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών. Είναι ο πατριωτισμός της δημοκρατίας. Είναι ο πατριωτισμός της ευθύνης, ατομικής και συλλογικής, σαν αυτόν που επιδείξαμε όλοι οι Έλληνες στην πρώτη φάση της πανδημίας. Είναι ο πατριωτισμός των δικαιωμάτων του Συντάγματος, ο συνταγματικός πατριωτισμός» είπε η κ. Γεννηματά.
Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε τους νέους να διαβάζουν, να μαθαίνουν και να αμφισβητούν. «Ο δικός μας πατριωτισμός πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενημερωμένη κοινή γνώμη. Πιστεύει στην αλήθεια και την ευθύνη. Ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες. Σε αυτόν τον σύγχρονο πατριωτικό δρόμο, ο πρώτος λόγος ανήκει σε εσάς, στην Νέα Γενιά της πατρίδας και της παράταξης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ
«Με τίμησε με την προστασία του σε πολύ δύσκολες στιγμές» - Η συλλυπητήρια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μείωση 3,3% των τιμών εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Νοέμβριο
Δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα – Ασφαλή τα πληρώματα, περιορισμένες ζημιές
Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στο Μαξίμου στο μπλόκο της Νίκαιας
Ρήξη στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μετά την απόφαση Καρυστιανού για δημιουργία πολιτικού φορέα
Μήνυμα για τήρηση της νομιμότητας και συνέχιση συζητήσεων χωρίς αποκλεισμούς
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup
Τηλεοπτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ και στον αγροτοσυνδικαλιστή των Μαλγάρων
Ο υπουργός Υγείας έκανε ανάρτηση με αφορμή την αποχώρηση της Μαρίας Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών
Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών
«Αυτό που συνέβη ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία»
Αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς τα υπόλοιπα μέλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.