Πολιτικη & Οικονομια

Τουρκική NAVTEX: Όλες οι εξελίξεις μετά τη νέα πρόκληση

Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το μεγαλύτερο μέρος του Στόλου βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο © EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Όλα τα νεότερα μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο που εξέδωσε η Τουρκία - Εντονη αντίδραση της Ελλάδας - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Με προσοχή και ψυχραιμία αντιδρά η Ελλάδα στην τουρκική NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσια ζώνη νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, την ώρα που η Τουρκία έχει ήδη στείλει πολεμικά πλοία στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας, η οποία με NAVTEX προανήγγειλε τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου, προκάλεσε έντονη κινητικότητα σε επιχειρησιακό αλλά και πολιτικό επίπεδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, σύμφωνα με τη NAVTEX, οι έρευνες θα γίνουν και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια. Τα στελέχη του ελληνικού στρατού κλήθηκαν εσπευσμένα στις μονάδες που υπηρετούν, καθώς ανακλήθηκαν οι άδειές τους. Τοπικά ΜΜΕ στη Θράκη μετέδωσαν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες σε στρατόπεδα και φυλάκια μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο.

Η κίνηση της Τουρκίας αυτή δεν αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέμενε μια τέτοια πρόκληση μέχρι το φθινόπωρο από την Τουρκία, στο πλαίσιο των προκλητικών ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης για τουρκική NAVTEX: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, καλώντας την Ευρώπη να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στην Αθήνα, χαρακτήρισε «μονόδρομο» την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας
Την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση την Τρίτη στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρισκόταν σε επίσκεψη στην Κύπρο και επιστρέφει εσπευσμένα απόψε στην Αθήνα. Σε μήνυμά του προς την Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis που στέλνει με NAVTEX στο Καστελόριζο η Τουρκία
Το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis που στέλνει με NAVTEX στο Καστελόριζο η Τουρκία © EPA

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάρκ Έσπερ, στον οποίο τόνισε πως  η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ στην Άγκυρα - Πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ 

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης «η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

» Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετά την τουρκική NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο
Σε αυξημένη ετοιμότητα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετά την τουρκική NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε επιφυλακή ο στρατός στον Έβρο

Τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και παραμένουν σε επιφυλακή. Το GRTimes.gr, σε δημοσίευμά του, αναφέρει ότι έχουν ανακληθεί άδειες στρατιωτικών από διάφορες μονάδες στη Θράκη. Επίσης, πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου έχει βγει στο Αιγαίο και έχει αναπτυχθεί από τη θαλάσσια ζώνη της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτήν τη στιγμή στα σύνορα επικρατεί ησυχία», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις του ελληνικού στρατού γίνονται προφανώς για προληπτικούς λόγους.

Ανακλήθηκαν οι άδειες των στρατιωτικών μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο - Σε επιφυλακή ο Έβρος
Ανακλήθηκαν οι άδειες των στρατιωτικών μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο - Σε επιφυλακή ο Έβρος © EUROKINISSI/ Γ.Τ ΓΕΣ

Το Evros-news.gr ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 ότι στρατιωτικοί κλήθηκαν να μπουν εσπευσμένα στις μονάδες που υπηρετούν, καθώς ανακλήθηκαν οι άδειες τους και ενημερώθηκαν άμεσα όσοι έκαναν χρήση τους να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

Ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζήτησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «μετά τη σύσκεψη για τις εξελίξεις με την Τουρκία, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας ζήτησαν επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς».

Γεννηματά: Έπρεπε να έχουν επιβληθεί ήδη κυρώσεις στην Τουρκία

«Προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στην εισαγωγική της τοποθέτηση κατα την τηλεδιάσκεψη στην Κρήτη, με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απ όλο το νησί.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι από το πρωί σε δηλώσεις της είχε τονίσει ότι δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και άφησε αιχμές για τη σταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί», ανέφερε επίσης η Φώφη Γεννηματά σχετικά με την τουρκική NAVTEX στο Καστελόριζο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.