- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πιθανή η νέα παράταση των φορολογικών δηλώσεων
Με διπλή δόση τον Αύγουστο - Τι γίνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή
Μεγάλη πιθανότητα να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λόγω της «ιδιαίτερης φετινής κατάστασης».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να αλλάζει ο αριθμός των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. «Αν και έχει δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 29 Ιουλίου, είναι γεγονός όμως ότι έχουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε στον ΑΝΤ1, ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας με γνώμονα τόσο τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμούν, όσο και και το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δοθεί η παράταση και η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνει τον Αύγουστο τότε θα κληθούν να πληρώσουν δυο δόσεις στο τέλος Αυγούστου.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα «περάσει» και η μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στους επαγγελματίες, καθώς η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση ξεκινά στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διάταξη επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019.
Η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και καταγράφουν μείωση του τζίρου τους με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ το α΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 περιλαμβάνεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα:
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ανέρχεται σε
- 30% αν η μείωση του τζίρου το α΄6μηνο του έτους ήταν μεταξύ 5%-15%
- 50% αν ο τζίρος καταγράφει μείωση 15% με 25%
- 70% στην περίπτωση που ο τζίρος έχει μειωθεί 25%-35% και
- μηδενική προκαταβολή φόρου όταν καταγράφεται μείωση τζίρου πάνω από 35%.
Προκαταβολή φόρου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Επίσης, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν υποβληθεί περίπου 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,41 εκατ. πέρυσι. Από αυτές λίγο περισσότερες από 2 εκατ. είναι χρεωστικές με το μέσο φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι να διαμορφώνεται στα 779 ευρώ.
Παράταση ζητούν οι λογιστές
Οι λογιστές θεωρούν ότι θα χρειαστεί να δοθεί μια ακόμα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς όπως υποστηρίζουν:
-
Μέσα σε δέκα ημέρες, εκ των οποίων οκτώ εργάσιμες, πρέπει να υποβληθούν περίπου 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις
- Για τα ανείσπρακτα εισοδήματα από ακίνητα, δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες μη δήλωσης τους γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις
- Δεν έχει αναρτηθεί το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ασθενείας 2019
- Εκκρεμούν ακόμη εκκαθαρίσεις φορέων όπως του ΕΟΠΠΥ (clawback)
Οι δόσεις
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ψηφίστηκε η αλλαγή στον αριθμό των δόσεων που θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος αλλά και η δυνατότητα παροχής έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
Ειδικότερα, η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 μηναίες δόσεις (αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου 2020 και έως το Φεβρουάριο του 2021) αντί σε 3 διμηνιαίες, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες (αντί για 5).
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Με την προθεσμία για την οριστικοποίηση των αιτήσεων χορήγησης για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής να λήγει αύριο τα μεσάνυχτα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους με περισσότερους από 94.000 να έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους.
Όσον αφορά το τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ. Έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των τουριστικών και εποχικών επιχειρήσεων ενώ δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και όσες επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζόμενους και δεν έχουν ταμειακή μηχανή. Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα είναι η μείωση του τζίρου τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή κριτική για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 2019-2023
Δύο νέες εγκύκλιοι για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη
Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου
H δέσμευση της εταιρίας για την επόμενη ημέρα
Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη νοσηλεία της συζύγου του στον «Ευαγγελισμό»
Τι αναφέρει το policy paper του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Η είσοδος δύο νέων κομμάτων αλλάζει τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση και πιέζει το ΠΑΣΟΚ
Περιοδεία στο νησί της Κρήτης πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής επανεμφάνισης δεν είναι τελικά όσα λέγονται, αλλά όσα αποφεύγονται επιμελώς
Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την Φιλανδή ομόλογό του
Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αρχικά να χτίσει πάνω στην Αριστερά
Στο «Attica Green Expo 2026» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως ως άλλος Σαούλ είδε το φως οδηγημένος από την ίδια την κοινωνία
Τι είδαμε στην ιδρυτική εκδήλωση με φόντο την Ακρόπολη: Το ακροατήριο κι ένα ακρωνύμιο που έπιασε τους περισσότερους απροετοίμαστους
Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το νέο κόμμα
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν εντός της ημέρας
Σε απόγνωση οι οδηγοί, συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα καύσιμα
Όσα είπε το στέλεχος του νέου κόμματος για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου
Η σημαντική διευκρίνιση για το έκτακτο επίδομα παιδιού
Χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκε ότι όχι μόνο είναι ίδιος, αλλά πια δεν προσπαθεί να το κρύψει.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.