Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής: Σύσκεψη ηγετών με συμμετοχή Μητσοτάκη

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, οι συνομιλίες των 27 ηγετών της ΕΕ – Σε εξέλιξη πολυμερής συνάντηση αυτή την ώρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι συνομιλίες των 27 ηγετών της ΕΕ – Σε εξέλιξη πολυμερής συνάντηση αυτή την ώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη πολυμερής συνάντηση ηγετών στην οποία μετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Λίγο νωρίτερα, αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. 

Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ολλανδικής πλευράς που ηγείται του μπλοκ των φειδωλών «4», διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η νέα πρόταση συνιστά ένα «σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ωστόσο ότι επίτευξη συμφωνίας θα κριθεί τις επόμενες 24 ώρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.