Πολιτικη & Οικονομια

Στην Αθήνα σήμερα 21 Ιουλίου ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Θα συναντηθεί με Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Νίκο Δένδια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα, θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Νίκο Δένδια

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, Χάικο Μάας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μάας θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στις 12:00 στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ελληνας υπουργός και ο Γερμανός ομόλογός του θα συζητήσουν επίσης, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, περί ώρα 13:30

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα γίνει δεκτός στις 11:30 και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόσφατα, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στο θέμα των προσφύγων, ο Χάικο Μάας είχε δηλώσει τα εξής: «Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της. Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους πρόσφυγες να γίνονται έρμαιο γεωπολιτικών συμφερόντων. Ανεξαρτήτως του ποιος το επιχειρεί, θα πρέπει να περιμένει την αντίστασή μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεισφέρει όσα της αναλογούν για την ανθρώπινη φροντίδα των προσφύγων μεταξύ άλλων στην Συρία και στην Τουρκία, συνέχισε ο κ. Μάας και, απευθυνόμενος στην Τουρκία, αναγνώρισε μεν ότι επωμίζεται μεγάλο βάρος με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, παρ’ όλα αυτά «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να της υπενθυμίσει ότι οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ο κ. Μάας άσκησε ακόμη κριτική στα κράτη-μέλη της ΕΕ, διότι δεν κατάφεραν ως τώρα να συμφωνήσουν σε νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και σημείωσε ότι το σύστημα κατανομής αποτελεί διχαστικό σημείο στο εσωτερικό της Ένωσης και μια δοκιμασία, στην οποία, όπως είπε, πρέπει (η ΕΕ) να πετύχει. «Επείγει να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε», πρόσθεσε και ανέφερε ότι το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (σ.σ. το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους) θα αποτελέσει σημαντικό διάστημα για αυτή την προσπάθεια.

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ