- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χάικο Μάας: Ο νέος ΥΠΕΞ της Γερμανίας που τα έβαλε με την άκρα δεξιά και κολοσσούς του διαδικτύου
Σκληρή γλώσσα, λάτρης του Twitter και η σχέση του με την ηθοποιό Νατάλια Βέρνερ
Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Χάικο Μάας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Στο παρελθόν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήταν πάντα ξεκάθαρος στο λόγο του και χρησιμοποιούσε συχνά σκληρή γλώσσα.
Από τη νέα του θέση θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένος. Ως υπουργός Εξωτερικών μια λάθος έκφραση μπορεί έχει πολύ πιο γρήγορα ανεπιθύμητες συνέπειες απ' ό,τι σε άλλα πολιτικά πεδία.
Φυσικά ο Μάας δεν είναι κάποιος που διατυμπανίζει απερίσκεπτα και πρόωρα την άποψή του, αλλά δεν διστάζει να πει τη γνώμη του με αυτοπεποίθηση. Για το λόγο αυτό βρέθηκε και στο στόχαστρο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida για τη νομοθεσία που προώθησε ο ίδιος, η οποία υποχρεώνει ιδιοκτήτες κοινωνικών δικτύων, όπως Facebook, Twitter, να αντιδρούν όταν δημοσιεύονται στις πλατφόρμες τους αναρτήσεις με αξιόποινο περιεχόμενο.
Υπάρχουν όμως και δημοσιογραφικές οργανώσεις, όπως οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», που δεν συμφωνούν με αυτό το νόμο, αφού θεωρούν ότι περιορίζεται η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης γνώμης. Ο Χάικο Μάας πάντως, δεν πτοείται από τις αντιδράσεις. Αντίθετα, λίγο πριν εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, κυκλοφόρησε το βιβλίο του, στο οποίο αναφέρεται στην εμπειρία του με το hate speech (λόγος μίσους) και ανθρώπους που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον πολιτικών.
Τροφή για τον κίτρινο τύπο
Η σχέση του υπουργού με την ηθοποιό Νατάλια Βέρνερ απασχόλησε τον γερμανικό κίτρινο τύπο.
Ο ίδιος και η ομάδα του είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο Twitter. Οι πάνω από 4.000 αναρτήσεις του περιλαμβάνουν πολλά tweets στα οποία μιλά έξω από τα δόντια, όπως ότι «ο μεγάλος αριθμός επιθέσεων κατά προσφύγων παραμένει ντροπή για τη χώρα μας».
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή είναι πατέρας δύο παιδιών και πρόσφατα χώρισε από την σύζυγό του μετά από 15 χρόνια κοινής ζωής. Έκτοτε είναι μαζί με τη γερμανίδα ηθοποιό Νατάλια Βέρνερ. Η προσωπική του ζωή έχει δώσει πολλές φορές τροφή στον κίτρινο τύπο, όπως και το εκλεπτυσμένο γούστο του όσον αφορά τις ενδυματικές του επιλογές. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και ο πατέρας του στρατιωτικός.
Μια καριέρα με δυσκολίες
Σε ηλικία 32 ετών ο πολιτικός από το Σάαρλαντ έγινε ο νεότερος υπουργός της Γερμανίας το 1998, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος του ομόσπονδου κρατιδίου.
Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα για τον Χάικο Μάας. Από το 1999 υπήρξε τρεις φορές επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη γενέτειρά του, το κρατίδιο του Σάαρλαντ. Και τις τρεις απέτυχε. Ωστόσο, το 2012 και με κυβέρνηση συνασπισμού CDU-SPD ο Μάας έγινε υπουργός Οικονομικών στο Σάαρλαντ και ένα χρόνο αργότερα υπουργός Διακαιούσης στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ. Αρχικά δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ειδικά στο θέμα της διατήρησης προσωπικών δεδομένων.
Ωστόσο έπειτα από τις ισλαμιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη άλλαξε στάση, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί κριτική ότι δεν είναι σταθερός στις θέσεις του.
Παρ' όλα αυτά το θετικό προφίλ του Χάικο Μάας δεν φαίνεται να «χαλάει» από τους συμβιβασμούς που έχει κάνει τελευταία. Διαφορετικά το SPD και η Άγκελα Μέρκελ δεν θα του ανέθεταν το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις ήττες του φαίνεται ότι κατορθώνει κάθε φορά να επανέρχεται πιο δυναμικά.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η στροφή αυτή έρχεται μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών για την εταιρεία
Λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του για τον ναζισμό
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής παραμένουν αβέβαια
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Ο Όρμπαν παραδέχεται το τέλος εποχής μετά την ιστορική ήττα - Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση σχέσεων
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Απεικονίζονταν κυρίως ανήλικοι κάτω των 12 ετών
Οι όροι της 10ήμερης συμφωνίας, οι αντιδράσεις και το ακανθώδες ζήτημα της Χεζμπολάχ
Ο νέος κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έκκληση των οργανώσεων Αιγίλοπας, ΣΙΤΩ και και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Η κίνηση των πλοίων θα πραγματοποιείται μέσω διαδρομής που έχει καθοριστεί
O Τραμπ θέλει «πάγωμα» πυρηνικής δραστηριότητας 20 ετών, το Ιράν προτείνει 5 χρόνια
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύτηκε
Το δικαστήριο έκρινε την εταιρεία υπεύθυνη για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ της 45χρονης
Ο Ελληνισμός, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν του, συνεχίζει να εμπνέει το παρόν και να διαμορφώνει το μέλλον
Οι δράστες εισέβαλαν σε τράπεζα και διέφυγαν μέσω των υπονόμων μετά από δύο ώρες ομηρίας
Κινηματογραφική ληστεία σε τράπεζα στη Νάπολη - Άδειασαν τις θυρίδες και διέφυγαν
Το πτώμα της είχε βρεθεί μέσα στο Tesla του
«Πρόοδος στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν» λέει πηγή του Πακιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός δύο εβδομάδων
«Όταν ξύπνησα διαπίστωσα ότι τα δόντια μου έχουν αφαιρεθεί»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.