Πολιτικη & Οικονομια

Ένα πρωινό στο Κάραβελ με το ΚΙΝΑΛ

Η εισήγηση της Φ. Γεννηματά ήταν κομμένη και ραμμένη για να μην μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ

78370-174847.jpg
Ανδρέας Παπαδόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φώφη Γεννηματά
© EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ στο ξενοδοχείο Κάραβελ και ποια ήταν τα καίρια σημεία στον λόγο της Φώφης Γεννηματά.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι». Με την προσφώνηση αυτή η Φώφη Γεννηματά καλωσόρισε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που βρέθηκαν όλοι μαζί μετά από αρκετούς μήνες στο κλειστό −κατά τα άλλα, λόγω κορωνοϊού− ξενοδοχείο Kάραβελ.

Κατ' αρχάς τα βασικά: Το ραντεβού ήταν για τις 12 το μεσημέρι, ωστόσο η Φώφη ανέβηκε στο βήμα στη 13.10. Για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και άσχημα, ενώ και η ομιλία της προέδρου δεν κούρασε με πολυλογία. Ήταν σαφώς στοχευμένη.

Κατά τα λοιπά, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες ακολούθησαν το υγειονομικό πρωτόκολλο και τηρούσαν τις αναγκαίες αποστάσεις, χωρίς αγκαλιές και χειραψίες. Άριστα δέκα στο κομμάτι αυτό, με την επικεφαλής του κόμματος να δίνει τα εύσημα στον κ. Σαλαγιάννη που είχε και τη σχετική ευθύνη. Στα παραδοσιακά πηγαδάκια, πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν βασικό θέμα συζήτησης το θέμα του νομοσχεδίου που είναι προς συζήτηση στη Βουλή για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και τις πορείες. Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εμφανώς διχασμένο, καθώς η ηγεσία φαίνεται να επιλέγει το «όχι», ενώ βουλευτές όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Καμίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν σαφώς με το «ναι», λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να χαρίσει το Κίνημα Αλλαγής όλο τον χώρο του κέντρου στον Κυριάκο.

Πάμε στο ζουμί, τώρα, της συνεδρίασης και ιδιαίτερα της εισήγησης της κυρίας Γεννηματά. Η δοσολογία ήταν κομμένη και ραμμένη για να μην μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην 40λεπτη ομιλία της η Φ. Γεννηματά επεφύλαξε αρκετή κριτική στην ΝΔ για το οικονομικό σκέλος και στον ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμικό σκέλος. Προσπάθησε δε να εμπλουτίσει την ομιλία της με προτάσεις αλλά και με μία λογική εμψύχωσης του στελεχικού δυναμικού λέγοντας ότι «είμαστε ασπίδα για τη δημοκρατία, στήριγμα για την κοινωνία». Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον και η επισήμανση του στενού της συνεργάτη Χρήστου Πρωτόπαπα ότι «η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας». Στο θέμα των συσχετισμών επικεντρώθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ανατραπούν οι συσχετισμοί στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στα παλιά του ποσοστά.

Στο δια ταύτα, η Φώφη θέλησε να εμφανιστεί ως οιονεί αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και ο κ. Τσίπρας με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν μπορεί να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο. 

Η ομιλία της δεν είχε ιδιαίτερες εξάρσεις για αυτό και χειροκροτήθηκε μόνο κατά το τέλος της. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με επικοινωνιακό τρόπο την οικονομική κρίση, ζητώντας και πάλι να δοθεί στη δημοσιότητα η «λίστα Πέτσα» για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ. Θέλοντας να δώσει έναν αριστερό τόνο στην ομιλία της επέκρινε την κυβέρνηση ότι στηρίζει τους ισχυρούς και τις τράπεζες και ότι αδιαφορεί για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους απασχολούμενους. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% στην εστίαση και τη διαμονή, αλλά και μηδενική προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Το όπλο της πήρε η Φώφη και έναντι της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει περάσει στο στάδιο των επιθετικών ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε και πάλι συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για χάραξη εθνικής γραμμής, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ατάκα της ότι «εμείς είμαστε με τον διάλογο, αλλά με ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο και όχι με το περίστροφο της Τουρκίας πάνω στο τραπέζι». Διευκρίνισε ότι η ίδια δεν δίνει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη να χειριστεί τα εθνικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της επικαιρότητας, δηλαδή των σκανδάλων της περιόδου Τσίπρα, η Φώφη χρέωσε πλήρως την ευθύνη στον πρώην πρωθυπουργό, με αιχμές δε προς τον κ. Μητσοτάκη που τον αφήνει, όπως λέει, εκτός κάδρου. Μίλησε ευθέως για παρακράτος και για αποκαλύψεις που συγκλονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία και τις προοδευτικές δυνάμεις. Κοινώς, έκλεισε εκ νέου κάθε συζήτηση για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θράσος να μιλά ο Τσίπρας για το '89

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως θράσος του κ. Τσίπρα να μιλάει για νέο '89: «Το βρώμικο '89 οργανώθηκε από τη δεξιά σε πλήρη σύμπλευση με τον Συνασπισμό». Επ' αυτού της απάντησε με κομψό τρόπο λίγο αργότερα ο Θόδωρος Μαργαρίτης, επί χρόνια ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού, σχολιάζοντας ότι «εγώ δεν θα έχω τη στάση σιωπής του Κουβέλη, του Δραγασάκη, του Χατζησωκράτη κ.α. Το '89 έκανε λάθος η αριστερά, αδίκησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά βρώμικο δεν ήταν». Παραλλήλως, ο κ. Μαργαρίτης μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο.

Για το θέμα του '89 είχε ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος απέφυγε τον όρο «βρώμικο '89», παραδέχτηκε ότι υπήρχε σκάνδαλο Κοσκωτά, ωστόσο σημείωσε ότι ήταν λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε ειδικό δικαστήριο. Για υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά μίλησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Η σκευωρία της Νovartis

Η κυρία Γεννηματά, παίρνοντας αφορμή από τις δικαστικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, μίλησε για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Νοvartis, σχολιάζοντας ότι έχει τεράστια πολιτική ευθύνη ο πρώην πρωθυπουργός.

Για τον νυν πρωθυπουργό εκτίμησε ότι αφήνει εκτός κάδρου τον κ. Τσίπρα για δυο λόγους: αφενός επειδή θέλει μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, αφετέρου επειδή επιχειρείται ένας συμψηφισμός διότι ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει τα προηγούμενα χρόνια εκτός κάδρου των ευθυνών τον Κώστα Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας.

Εκτιμώντας, τέλος, ότι ο Ιούλιος θα είναι καυτός πολιτικά, κάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα και να σταθούν δίπλα στους πολίτες που πλήττονται. Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα περιοδεύσει στην Κρήτη, ενώ εξήγγειλε και σχέδιο ανασυγκρότησης της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.