Πολιτικη & Οικονομια

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο βήμα της Βουλής
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης © EUROKINISSI ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η συνολική πρόταση-πακέτο για την ανάκαμψη, το επονομαζόμενο Recovery Plan, έχει την προοπτική να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία

«Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πρώτο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, μετά την πανδημία κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως είπε, «οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, ότι «η συνολική πρόταση-πακέτο για την ανάκαμψη, το επονομαζόμενο Recovery Plan -το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- έχει την προοπτική να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία που θα εξασφαλίζει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, που θα δημιουργεί πράσινη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, διατηρώντας τον στόχο της επίτευξης μίας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση- πακέτο περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Στη χώρα μας αναλογούν 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ δανείων) για την προσεχή τετραετία. Το σχέδιο ανάκαμψης έχει στο επίκεντρό του την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και βασικοί του άξονες είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, οι πράσινες μεταφορές, οι ΑΠΕ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο υπουργός, τόνισε στην ομιλία του, ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, όπως, άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «σε αυτό το πλαίσιο, βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, αποτελεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται».

Τέλος, ο ΥΠΕΝ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση. Ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα δύναται να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας και να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση μιας περισσότερο ανθεκτικής, βιώσιμης και μελλοντικά ασφαλούς Ευρώπης.

 ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ