Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα έκανα αν ήμουν Τσίπρας

Ένα σχέδιο σωτηρίας 13 σημείων

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-siriza-simvoyles.jpg

Ο Βαγγέλης Περρής σώζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα σχέδιο σωτηρίας 13 σημείων για το κόμμα που σπάει ρεκόρ χαμηλής απήχησης ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα γκάλοπ δεν είναι ενθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον δείχνουν να βολοδέρνει σε χαμηλά ποσοστά που είναι εντελώς ασυνήθιστα για αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τους στατιστικολόγους, ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία το δεύτερο κόμμα δεν είχε τόσο χαμηλή απήχηση στο εκλογικό σώμα και εκεί που το κλίμα ήταν στραβό, το έφαγε ο γάιδαρος αφού προσφάτως έπεσε και το τελευταίο οχυρό, δηλαδή το ψυχολογικό όριο του 20%.

Υπάρχουν δύο τρόποι αντίδρασης. Ο πρώτος είναι κλασικός. Καταγγελία των εταιρειών που κάνουν δημοσκοπήσεις και αναφορές στα γκάλοπ που «γίνονται καθημερινά στο πεζοδρόμιο και τα οποία δείχνουν την στενή σχέση του λαού με τον ηγέτη του». Τα είπαν κι άλλοι, ανάμεσα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που πριν από ένα χρόνο έβγαζε ανακοίνωση κατά των πουλημένων που προέβλεπαν νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προανήγγειλε ηχηρή διάψευσή τους, η οποία τελικώς δεν προέκυψε. Υπάρχει και μία άλλη αντίδραση που μπορεί να σπανίζει στην αριστερά, αλλά αποτελεί  ικανή και αναγκαία συνθήκη διεξόδου. Τα γκάλοπ να χρησιμοποιηθούν σαν οδηγός και να προκύψει αλλαγή πορείας. Εύκολο να την επικαλείσαι αλλά δύσκολο να την κάνεις συγκεκριμένη. «Δηλαδή εσύ τι θα έκανες αν ήσουν ο Τσίπρας» είναι το challenge που αναζητά απαντήσεις, τις οποίες και παραδίδουμε στον Αλέξη σαν σκονάκι.

1. Θα απομάκρυνα όλους αυτούς που επιμένουν να λειτουργούν το κόμμα με όρους troll. Η πρόσφατη πατάτα με το σποτ για τον τουρισμό που ξεκίνησε σαν καταγγελία ενός  «σκανδάλου 32 εκατομμυρίων», πέρασε στην αποκάλυψη ότι η παραλία που βρίσκεται στο Μαρμάρι είναι κροατική και κατέληξε στο παράπονο ότι η φράση «state of mind» αποτελεί αντιγραφή διαφήμισης χρωμοσαμπουάν, αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Ένα κόμμα που θέλει να το παίρνουν στα σοβαρά δεν μπορεί να υπογραφεί τέτοιες φαιδρότητες, την αποκλειστικότητα τους την έχουν οι διαδικτυακοί ανοητολογούντες.

2. Θα διοργάνωνα μία μάζωξη στην οποία θα καλούσα τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες που έχουν αναλάβει να αποτελούν τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ στα social media. Μεταξύ σαμπάνιας και λακέρδας θα τους παρακαλούσα να αφήσουν τις μπούρδες και κυρίως να σταματήσουν τις απειλές καθώς ακονίζουν τα μαχαίρια της «δεύτερης φοράς». Στην ίδια συνάντηση θα καλούσα και τα κομματικά στελέχη επικοινωνίας. Θα είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν εκ του σύνεγγυς ότι οι συγκεκριμένοι δεν διαθέτουν την νηφαλιότητα κι άλλα προσόντα που απαιτούνται για να παρασύρουν στην δική τους ατζέντα ένα κόμμα εξουσίας. Παράδειγμα:Δεν μπορεί να βγαίνουν ανακοινώσεις κατά του Χάρβαρντ(!) επειδή σε κάποιον τουιτερά ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Βασιλίσσης  Σοφίας θύμιζε κρεοπωλείο.

3. Θα έκανα τα αδύνατα-δυνατά για να μην υπενθυμίζω τις πρόσφατες αμαρτίες.Μια φωτογραφία με τον Πάνο Καμμένο αρκεί για να διαλύσει το αντιδεξιό αφήγημα. Αν μάλιστα η πόζα συνοδεύεται από την απειλή της παλιννόστησης του σχήματος «γιατί κάποια πράγματα αντέχουν στο χρόνο», τότε τρομοκρατούνται περισσότερο οι φίλοι παρά οι εχθροί.

4. Κοινός παρονομαστής των προηγούμενων ο σ. Παυλής Πολάκης. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι λειτουργεί όπως οι χούλιγκανς. Τους θαυμάζουν οι ομοιοπαθείς, τους απεχθάνονται οι λογικοί οπαδοί της ίδιας ομάδας, συσπειρώνουν τους αντιπάλους και στο τέλος κάνουν ένα «ντου» που οδηγεί στον υποβιβασμό. Το καταλαβαίνω, Αλέξη, ότι φοβάσαι πως το θηρίο θα κάνει καμιά ζημιά όταν πληγωθεί, αλλά θα εντυπωσιαστείς όταν διαπιστώσεις πόσο κλειστός είναι ο κύκλος που παίρνει στα σοβαρά τους βρυχηθμούς του.

5. Θα έβαζα σε πραγματική βάση την δύναμη της τηλεόρασης. Ένα μέσο που δεν μπορεί να επιβάλει το πρόγραμμα και τους ανθρώπους του, όσα κι αν πουν οι παρουσιαστές, όσα σποτάκια κι αν παίξουν, είναι ανίκανο να εκλέξει ή να διατηρήσει κυβερνήτες. Το γνωρίζεις κι εσύ από πρώτο χέρι. Κατά την πρωθυπουργική σου θητεία σε υποστήριζαν με γραφικό φανατισμό τρία κρατικά κανάλια, έκλεισε το Mega που θεωρούσες εχθρικό, είχες την ενθουσιώδη αποδοχή του Alpha, την ανοχή  του Star, την ουδετερότητα του ΑΝΤ1 και το πρόθυμο σπρώξιμο του Open, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την καθοδική πορεία. Αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις την επίσπευσε. Αυτό θα γίνει και τώρα που πιστεύεις ότι, ως εκ θαύματος, θα αλλάξει η γνώμη που κόσμος έχει για σένα, επειδή θα γίνει το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα κάνουνε εκπομπές εκδότες που ελάχιστοι διαβάζουν τα έντυπα τους, παρουσιαστές που είχαν μηδενική τηλεθέαση και δημοσιογράφοι που εδώ και χρόνια απευθύνονται σε ελάχιστο ακροατήριο.

6. Θα μετέτρεπα την «Αυγή» σε λέσχη κομματικού προβληματισμού. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων θα τα επικοινωνούσε ο υπάλληλος βάρδιας τηλεφωνικά στον μικρό κατάλογο των αναγνωστών και έτσι,  με ένα σμπάρο θα χτυπούσα δυο τρυγόνια. Κανείς, Αλέξη, δεν θα έπαιρνε χαμπάρι άρθρα σαν αυτό που καταγγέλλονταν ως συνυπεύθυνοι του ρατσισμού όσοι χαρακτήριζαν τον Τραμπ σαν δημοκράτη, άποψη που αποτελεί ευθεία επίθεση στο πρόσωπο σου. Ταυτόχρονα θα έμπαιναν σε κάποια τάξη τα οικονομικά που δεν είναι τόσο ανθηρά όσο του σ. Παπαδημούλη.

7. Θα στερούσα από τον σ. Παπαδημούλη την δυνατότητα να με εκπροσωπεί στην ευρωβουλή. Η τελευταία αναφορά του ονόματος του θα ήταν στην λιτή ανακοίνωση «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος».

8. Θα απαιτούσα  από τους σ. βουλευτές να προσέρχονται στην Βουλή διαβασμένοι. Ένα καλό επιχείρημα είναι πολύ πιο ισχυρό από τους αφρούς στο στόμα, ενώ μια επεξεργασμένη πρόταση ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από τις αμφιθεατρικές εξυπνάδες. Θα άρχιζα  από την σ. βουλευτίνα που πίσω από την διδασκαλία των αγγλικών στα νηπιαγωγεία, ανακάλυψε το σχέδιο του ιμπεριαλισμού να μετατρέψει τα παιδιά μας σε αμερικανάκια.

9. Θα φρόντιζα να παρουσιαζόμουν και εγώ πιο προετοιμασμένος στις δημόσιες παρεμβάσεις μου. Επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, τουλάχιστον θα φρόντιζα να διατηρώ μια υποτυπώδη συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Η πρόσφατη συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη την οποία, Αλέξη, απεκάλεσες «θύμα της διαπλοκής», έφερε στους περισσότερους μνήμες από φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ όπου μιλούσες ενώ πίσω σου έπαιζε βίντεο με την ίδια δημοσιογράφο. Τότε δεν ήταν αθώο θύμα, αλλά βαμμένη εκπρόσωπος της διαπλοκής.

10. «Στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία», δεν σημαίνει ότι επαναλαμβάνω τις ίδιες κενότητες και εκτοξεύω τις ίδιες απειλές, απλώς τώρα έχω κατεβάσει κατά τι τα ντεσιμπέλ και τρίβω τα χέρια σαν κακομοίρης. Χρειάζεται σχέδιο και ανθρώπους. Το πρώτο δεν μπορεί να είναι ένα τεμπέλικο κοπιάρισμά του, όχι και τόσο αξιόπιστου, «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» προσθέτοντας απλώς αστείους όρους σαν το «εμπροσθοβαρές». Το δεύτερο δεν γίνεται με μεταγραφές από το σκοτεινό ΠΑΣΟΚ και την ερεβώδη Νέα Δημοκρατία. Περιστοιχισμένος από παρόμοια πρόσωπα, η μόνη στροφή που μπορείς να επικαλεστείς είναι προς το ελαφρύ επιθεωρησιακό θέαμα.

11. Θα άφηνα αναπάντητα τα τηλεφωνήματα των οικονομικών παραγόντων που μου υποδεικνύουν τα επόμενα πολιτικά μου βήματα.

12. Δεν θα ξαναέδινα ποτέ την ευκαιρία στους πρώην υπουργούς μου να με χαρακτηρίζουν ψεύτη.

13. Θα έκανα τον απολογισμό μου. Ξεκίνησα για Ανδρέας Παπανδρέου και κατέληξα Φώτης Κουβέλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ