Παρέμβαση Πέτσα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Για κορωνοϊό, τουρισμό, δημοσιονομικά και ελληνοτουρκικές σχέσεις
Παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Πρώτο θέμα της συζήτησης, μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και της δημοσιογράφου, Κατερίνας Παναγοπούλου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ήταν ο Covid – 19 και ο τρόπος που η Ελλάδα θα κάνει ελέγχους ώστε να μην έχουμε νέα εισαγόμενα κρούσματα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθολικών ελέγχων αλλά ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα γίνονται δεν θα είναι τυχαίοι, αλλά στοχευμένοι. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και ομαδοποιήσεις επισκεπτών. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι αύριο πρόκειται να γίνει η παρουσίαση του πώς, πότε, πόσα και που θα γίνουν τα τεστ «προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί».
«Προσέχουμε το ίδιο και προς τα μέσα και προς τα έξω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για την πανδημία του κορωνοϊού στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ανέφερε ότι σήμερα είχαμε 20 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 16 ήταν στην Ξάνθη, σε μια περιοχή, δηλαδή, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
«Προσέχουμε στο εσωτερικό ώστε να περιχαρακώνουμε τοπικές εστίες. Προσέχουμε στο εξωτερικό, αν υπάρχουν πτήσεις που φέρνουν κρούσματα ώστε έγκαιρα να παρέμβουμε και ενδεχομένως να τις σταματήσουμε», συνέχισε ενώ σημείωσε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και όχι τυχαίοι. Πρόσθεσε ότι αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση για το πώς θα γίνονται τα τεστ, πόσα και που θα είναι ενώ δήλωσε πως ενδεχομένως να καλύπτουν ποσοστό παραπάνω από το 30%.
Ως πιο σημαντική μέρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανέφερε πως ήταν κατά την γνώμη του εκείνη που ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. «Το κλειδί ήταν ότι ο κόσμος άκουσε τους ειδικούς και την κυβέρνηση, έδειξε εμπιστοσύνη και μετά μπήκε το νερό στο αυλάκι», υπογράμμισε.
Σχετικά με την συνομιλία που είχε με τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι συζήτησαν για τρία μεγάλα θέματα. Το πρώτο ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα ζητήματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα προσδοκά να πάρει περί τα 32 δισ. ευρώ. Τα άλλα δύο θέματα ήταν η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου στην οποία αναδείκνυε τις πτυχές της τουρκικής προκλητικότητας και επίσης η αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων της ΕΕ. Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ειρήνη», ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πως αυτές οι κοινές δράσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας απάντηση στον Χουλουσί Ακάρ για την δήλωση του ότι δεν πιστεύει πως μπορούν οι Έλληνες μαθηματικά να πολεμήσουν την Τουρκία, είπε πως έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων τί μπορούμε να κάνουμε. «Σημασία έχει πώς θα διαμορφώνουμε ένα πλέγμα συσχετισμών που επιτρέπουν στη χώρα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε στο πλευρό μας τους μεγάλους της Ευρώπης όπως η Γερμανία στο θέμα της εξόρυξης ανοικτά της Κρήτης που λέει ότι θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας απάντησε «νομίζω ναι». Και πρόσθεσε: «Όποτε χρειαστήκαμε τους συμμάχους μας ήταν στο πλευρό μας. Και πρόσφατα ήταν στο πλευρό μας. Όταν έγινε η προσπάθεια από την Τουρκία να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη στον Έβρο, είδαμε σύντομα την ηγεσία της Ευρώπης στον Έβρο. Είπαν ότι αυτά είναι σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και τα φυλάσσουμε».
Για την τόνωση της οικονομίας και εκείνων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τώρα ανασταλεί.
«Θα εξεταστεί με τι επιτόκιο θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου. Τις σχετικές λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στα επόμενα 24ωρα», συμπλήρωσε. Ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της εργασίας «γιατί θέλουμε όταν ξεπεράσουμε αυτή την παρωδική, όπως πιστεύουμε, ύφεση, να είναι όλοι στη θέση τους και να πάρουν μερίδιο από τη δυναμική ανάκαμψη που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει η οικονομία».
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε ο συνδυασμός της αναστολής εργασίας και της ενίσχυσης του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να είναι ελκυστικός ώστε να ανοίξουν επιχειρήσεις. «Είμαστε κοντά να το καταφέρουμε και αν δει κανείς πόσοι προτίθενται να ανοίξουν, είμαστε σε καλό δρόμο», υπογράμμισε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.